Het Speulderbos en het aangrenzende Sprielderbos op de Veluwe tellen samen zo’n 100 grafheuvels. En dat is niet het enige waaruit blijkt dat er hier veel gaande was in de prehistorie.

IMG_3255In het gehucht Drie staat al sinds 1765 Het Boshuis, een uitspanning met een voormalig kapelletje. Ik zet er mijn auto neer en loop over een smal fietspad het bos in. Al snel kom ik bij het eerste groepje grafheuvels; bescheiden verhogingen in het bos, gemarkeerd met een paaltje. Kronkelende beuken geven de directe omgeving een betoverend karakter. Her en der liggen dode stammen, het gevolg van uiterst terughoudend beheer in dit bos dat misschien wel het oudste van Nederland is.

IMG_3252Het Solse gat

Als ik mijn weg vervolg op het fietspad, kom ik bij een bord met informatie over het Solse Gat die mij erg nieuwsgierig maakt. Niet alleen omdat er enkele grafheuvels bij liggen, maar ook vanwege het aangrenzende celtic field waar enkele gezinnen in het derde millennium voor Christus hun voedsel verbouwden. Waarschijnlijk voorzag het Solse gat de bewoners destijds van water. Als ik ervoor sta ben ik onder de indruk van de diepte. Jarenlang is hier leem afgegraven. Afdalen kan langs een stijl voetpad. Onderin staat een laagje water. Daaromheen staat een hekje ter bescherming van het kwetsbare ecologische evenwicht.

IMG_3250Tonderzwammen

Op meerder plekken zie ik robuuste tonderzwammen. Tijdens de wandeling weet ik nog niet dat deze paddenstoel in de prehistorie al verwerkt werd tot een soort vilt. Dit kan gebruikt worden om vonken mee te vangen (als tondel dus) en om transpiratie bij tuberculose te verlichten. Op internet lees ik later dat Ötzi, de 5300 jaar oude ijsmummie, resten van deze zwam in zijn tasje heeft.

Grafheuveldichtheid

Met een flinke omweg ga ik weer richting mijn auto. Tijdens dit deel van de wandeling wordt mij duidelijk waarom dit bos bekend staat als het gebied met de grootste grafheuveldichtheid van Nederland. Het zijn er inderdaad erg veel. Na een tijdje stop ik met tellen. Omdat ze zo veel op elkaar lijken is het vooral het Solse Gat dat mij bijblijft van deze wandeling. En ook die stoere tonderzwammen zal ik niet licht vergeten. Ik had ze nooit eerder zo bewust waargenomen. In het Speulder- en Sprielderbos zijn ze nog talrijker dan grafheuvels.

 

 

Written by HRWibier