Dolm.nl

Clava Cairns

Clava Cairns

Deze prehistorische bouwwerken halen een truc uit met het winterlicht. En ze zijn opgesierd met oude graveringen.

Clava Cairns: South-west passage grave

Clava Cairns: South-west passage grave

Vanuit Thornborough verder rijdend richting Orkney kom ik uit nabij Inverness, de hoofdstad van de Highlands. De meeste toeristen komen hier voor de stad zelf of het historische slagveld van Culloden, dat nu een grote landelijk bekende attractie is. Hier vond de laatste slag op Britse grond plaats en die was van groot belang voor de Schotse nationale identiteit. Ik kom voor de Clava Cairns, gebouwd rond 2000 voor Christus in het bronzen tijdperk. Niet neolithisch dus, maar desondanks interessant. Het zijn prehistorische graven opgetrokken uit grote stenen, aangevuld met kleinere en er ligt twee maal een soort van steencirkel omheen. De ingangen van twee graven liggen net als die van Maes Howe op Orkney zo dat het licht van de kortste dag recht naar binnen schijnt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ook de kleuren van de omliggende stenen zijn afgestemd op de winterse zonnewende.

Cairns: South-west passage

Clava Cairns: South-west passage

Ik blijf het fascinerend vinden dat het begin van de jaarlijkse levenscyclus, het eerste net iets langduriger licht een graf binnen schijnt. Alsof de dode met het gewas weer gaat herrijzen en de goede tijden weer kunnen beginnen. De graven zijn gebouwd met met de zekerheid en het vertrouwen dat al het teloorgegane leven weer opstaat. Bij de Clava Cairns zelfs twee keer. De derde cairn is helemaal dicht. Er is geen gang en dus ook geen licht dat naar binnen schijnt, voor eeuwig gehuld in duisternis, ware het niet dat de dakbedekkingen van de Clava Cairns inmiddels verdwenen zijn.

Ook bijzonder zijn de cirkelvormige graveringen in een enkele steen. Prehistorische versieringen met een vergeten betekenis. Als ik er afstand van neem, zie ik hoe mooi deze site is met zijn megalithische bouwwerken. De koeien die er vlakbij op een wild stukje land grazen creëren nog meer sfeer, evenals de de talloze bezoekers die de informatieve bordjes lezen en bewonderend rondlopen. Er is zelfs een gids die een gezelschap rondleidt. Ondanks de eenbaansweg met uitwijkhaventjes die hier naartoe loopt, blijkt een redelijk groot publiek de reis te aanvaarden. Ook al is het maar omdat ze toch in de buurt waren voor het slagveld …

 

Clava Cairns: Artwork

Clava Cairns: Artwork

Clava Cairns: Stone Circle

Clava Cairns: Stone Circle