Dolm.nl

De Grey Cairns of Camster

Grey cairns of Camster

Oeroud. Groot. Mysterieus. Mooi. Afgelegen.

Harde wind, heide en turf. In de verte een naaldbos. Ik rijd op een lege eenbaansweg met inhaalhaventjes in Caithness, een streek in het uiterste Noorden van het vaste land van Schotland. 5.000 Jaar geleden was dit vruchtbaar bouwland dat veel monden voedde. Hemelsbreed is het niet ver meer naar de Orkney eilanden, dat net als Caithness is bezaaid met monumenten uit de steentijd.

Grey Cairns of Camster

Grey Cairns of Camster

De weg verbreedt zich en aan de zijkant staan meerdere auto’s en busjes. Ik ben kennelijk niet de enige die deze verlaten plek heeft opgezocht om een van de oudste en meest complete prehistorische bouwwerken van Schotland te bezoeken. Als ik uitstap zie ik de Grey Cairns of Camster. De kleinste is rond en vier meter hoog. De diameter is 18 meter. Daar loop ik als eerste naar toe. Een krap gangetje leidt naar de verbazingwekkend ruime grafkamer die uit drie compartimenten bestaat.

Nog indrukwekkender is de lange cairn; net zo hoog en 60 bij 20 meter. Enorm dus. Er zijn twee ingangen die elk naar een eigen grafkamer leiden waar geen verbinding tussen bestaat. Oorspronkelijk bestond deze cairn uit twee kleine ronde bouwwerken. Niemand weet meer waarom ze lang geleden met elkaar verbonden zijn.

Grey Cairns of Camster

Grey Cairns of Camster

De archeologen die hier hebben gegraven vonden weinig botfragmenten en potscherven. Andere lieden met minder wetenschappelijke interesses waren hen voor. Wel troffen ze aan de zuidkant van de lange cairn verschillende vuurresten aan uit de tijd dat deze monumenten nog niet gebouwd waren. De aanwezige scherven en vuurstenen wekten de indruk dat deze plek rond 5.000 voor Christus al gebruikt werd om stenen te bewerken.

Voor ik vertrek ziek ik een klein busje stoppen. In twee minuten tijd rennen vier toeristen tot de kleine cairn. Daarna lopen ze terug en vervolgen hun begeleide highlandtour. Ik ben blij dat ik de tijd had om deze magische plek op mij in te laten werken en enig besef te ontwikkelen voor de ontzagwekkende ouderdom, omvang en staat van deze prachtige bouwwerken.

Grey Cairns of Camster

Grey Cairns of Camster

Als ik mijn weg vervolg kom ik langs een groot windmolenpark en zie talloze schapen. Dat lijkt me inderdaad de enige manier om op deze verlaten plek nog enige economische opbrengst te genereren.