Dat is pas een langgraf; 100 meter met drie grafkuilen. Twee open en een afgedekt met een grote witte steen.IMG_1613

In Nederland hebben we de Schimmeres vlakbij Emmen, maar die is veel kleiner. De Schimmeres is ook niet echt een langgraf, maar meer een constructie van twee reguliere hunebedden met een rechthoek van stenen eromheen. Dit is anders. Het lijkt op een dijk. Als  ik aan kom lopen wil ik erop klimmen en lopen. En dan weer terug. En links erlangs en rechts erlangs. Wat een gigantisch object. Ik blijf lopen en me verwonderen. Als ik er bovenop sta kijk ik voorzichtig de kuilen in en vraag ik me af of er niet nog veel meer in dit lint van zand en stenen verstopt is dan deze drie gaten. Met zo’n omvang kan ik me haast niet anders voorstellen. De witte steen heeft volgens het begeleidende bord een speciale betekenis. Iets magisch. Zoveel geheimzinnige eigenaardigheid maakt van dit bouwwerk een toppertje.

Written by HRWibier