Rond 3000 voor Christus vestigden zich mensen van de Trechterbekercultuur op de Veluwe. Ze lieten sporen achter, waaronder grafheuvels, urnenvelden en celtic fields. Deze sporen zijn deels zichtbaar tijdens een wandeling op het Kroondomein.

IMG_2993Het is in het vroege voorjaar. De eerste knoppen vormen zich aan de bomen. Er is nog geen gebladerte dat het zicht op grafheuvels verspert. Toch moet ik drie keer kijken voor ik zeker ben dat de eerste open plek waar ik kom een grafheuvel is. Het ding blijkt klein en laag. Gelukkig vind ik een metalen ringetje in de grond waarmee ik een cilinder naar boven kan trekken met een toelichtende tekst. Daardoor weet ik zeker dat ik goed zit.

Als ik verder wandel blijken andere grafheuvels soms groter en hoger. Beter zichtbaar ook. Soms is het een groepje. Iedere locatie heeft zijn eigen cilinder. De informatie is kort en kernachtig. Hij gaat bijvoorbeeld  over de verscheidenheid aan soorten, de mythen en legenden en de verschillende onderzoekstrajecten. Tijdens de wandeling kom ik in totaal zo’n stuk of acht van deze cilinders tegen.

IMG_3006Ik keer om net voorbij de Gortelse weg in de buurt van Vaassen. Daar bevindt zich een heideveld dat een celtic field blijkt. Niet dat er veel zichtbaar is van de oude kleine akkertjes; ze zijn vlak na Christus verlaten. Toch vind ik het een mooie gedachte om na alle grafmonumenten ook een kort moment stil te staan bij de plek van de levende voorouders.

Terwijl ik terugwandel geniet van de ontluikende natuur. Ik zie zowaar een specht. En prachtige sporen van herten en zwijnen. Als ik de wandelkaart voor een laatste keer uitvouw, valt mij op dat de grafheuvels net als hunebedden op een rechte lijn liggen. De weg waarlangs ze lang geleden lagen is kennelijk verdwenen. De paden door het bos volgen een nieuwe route. Zo realiseer mij dat ook de schijnbaar ongerepte natuur van de Veluwe volledig is gevormd door mensen. Al duizenden jaren lang.

IMG_3020IMG_2997IMG_3018

Written by HRWibier