Nabij Saint-Emilion, aan de oever van de Dordogne,  tussen de wijngaarden staat een enorme menhir. Het is de grootste van Zuid-West Frankrijk.

IMG_3085IMG_3090De menhir van Pierrefite staat in het plaatsje Saint-Sulpice de Faleyrans. Het ding is enorm  en staat vlak langs een drukke weg. Toch zie ik hem niet als ik kom aanrijden uit de richting Libourne, want struiken en bomen versperren het zicht erop. Des te groter is de verassing als de monoliet zich na het keren van de wagen in zijn volle glorie openbaart.

De afmetingen: 5.20 meter hoog, 3.00 meter breed en 1.50 meter dik. Hij weegt ongeveer 50 ton. De grootste menhir van Zuid-West Frankrijk is zichtbaar in de wijde omgeving tot een afstand van twee en een halve kilometer, behalve achter de bomen dus.

De steen is opgericht rond 2500 voor Christus. Interessant zijn de versmalling aan de basis en de gaten die zich daar bevinden. Het begeleidende bord vermeldt dat dit het gevolg is van bewerking in de Middeleeuwen. Zouden ze bij wijze van offer die verrukkelijke wijn erin gegooid hebben?

Written by HRWibier