Maanden lang heb ik gestoeid met Picasso. Werken uit 1917 vormden het beginpunt. Ik eindigde bij hedendaags verpakkingsmateriaal.

Kunst docent Sylvie Overheul was de aanstichter. Net als de meer dan tien voorgaande jaren gaf zij onze schildersclub een thema om op te kauwen. Drie afbeeldingen liet zij ons zien: Een portret van Olga Khokhlova, een lezende vrouw in korset en een fruitschaal. Picasso schilderde deze werken in 1917. De bedoeling was dat wij een synthese gingen maken. Persoonlijk geloof ik dan niet in slaafse navolging. Vandaar dat ik startte met een link van Picasso naar de steentijd. Het leverde leuke schetsen op met een duidelijke eigen signatuur, maar voor de realisatie van de synthese bleek het een doodlopend spoor.

Abstracties

Voor een volgende poging baseerde ik mij op het portret van Olga. Het leek mij aardig om dit realistische werk steeds verder te abstraheren. Daarbij liet ik mij mede inspireren door Piet Mondriaan en Jan Roeland. Hieronder de resultaten in de volgorde waarin ze gemaakt zijn. Alle werken zijn 40 x 50 centimeter in acryl op papier.

De eerste twee konden rekenen op de meeste positieve reacties van medecursisten en familieleden. Zelf was ik het meest gelukkig met de derde  en de laatste twee. Dat vooral vanwege de spontane stijl en de minder voor de hand liggende benaderingen. En ook al zien ze er misschien simpel uit, er is heel wat denkwerk en geschets aan vooraf gegaan om ze speels op papier te krijgen.

Gemengde technieken

Ondanks de zeven Olga´s had ik nog steeds geen synthese van de drie werken uit 1917. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gaan gooien. Meer kubistisch. Vormen analyserend in knipsels. En omdat ik altijd wel wat gehad heb met de reclamekunst van Andy Warhol, gebruikte ik de leukste verpakkingen van consumptieartikelen die ik in mijn huis kon vinden. Het eerste resultaat was atypisch voor mijn meestal wat meer monumentale stijl. Toch was ik er blij mee, want het was in ieder geval voor mijzelf verrassend. De manier waarop het in zijn schreeuwerigheid direct de aandacht pakte en die vervolgens wist vast te houden door de uiteenlopende details vond ik interessant. Vandaar dat ik erop doorging. Dit leidde tot onderstaande serie. De eerste twee zijn weer op papier. De laatste staat op doek.

Picasso 1917 interpretaties

Net als in voorgaande jaren is er een tentoonstelling verbonden aan het thema dat Sylvie Overheul heeft bedacht. Bijna 40 werken van verschillende kunstenaars hangen van 27 oktober tot 26 november 2017 in Galerie Wind op het Noordereiland in Rotterdam. Van harte aanbevolen! Mijn bijdrage is “Cracottes met frambozen”, de laatste van bovenstaande collages.

Written by HRWibier

2 Comments

2017 - Dolm.nl

[…] Een groot deel van 2017 varieer ik op Picasso. Eindeloos speel ik met zijn honderd jaar oude vormentaal. Het begint met stieren. Dan komen de Olga’s. […]

Comments are closed.