De Maasvlakte is gecreëerd met zand dat tal van prehistorische resten bevat; van hyenakeutels tot vuursteenafslagen. Ik ga er zoeken.

Het voorlichtingscentrum op de Maasvlakte heet Futureland. Een indrukwekkende tentoonstelling maakt inzichtelijk hoe enorme machines met bazaltblokken en Noordzeezand nieuw land voor de haven van Rotterdam creëren. Aan het eind van de rondgang staat een vitrine vol houtskoolresten, mammoetbotten, versteende poep en noten. Het is allemaal afkomstig uit het gebruikte Noordzeezand dat vol zit met resten van mensen en dieren uit de oertijd. Er is zelfs een heus schedelfragment. Van een mens!

IMG_3225Afslagsteen

Een dikke maand geleden kwam het absolute topstuk binnen. Het is niet getraceerd binnen een complex archeologisch project, maar gewoon gevonden op het strand. Een man die er regelmatig zoekt vond deze kern van vuursteen, gebruikt door Neanderthalers om scherpe stukjes vanaf te slaan. Het is 50.000 tot 100.000 jaar oud. Ik sta met mijn ogen te knipperen. Zoiets wil ik ook wel vinden. En dat kan. Elders lees ik dat het strand nog dagelijks prachtig archeologisch materiaal prijs geeft. Er bestaat zelfs een website waar deskundigen mijn eventuele vondsten op hun waarde beoordelen.

Paleontoloog

Enthousiast rijd ik naar het strand van de Maasvlakte. Ik voel me een heuse paleontoloog. De eerste plek waar ik uitstap levert weinig op. Meer dan een paar schelpen en een half versteend stuk hout vind ik niet. Ik rijd snel verder naar een plek waar minder mensen komen. En ja hoor: Op de vloedlijn tref ik een tientallen meters lange strook stenen en objecten aan waar ik de meest fantastische vormen en kleuren tussen ontdek. Enthousiast stop ik ze in mijn zakken. Als ik naar huis rijd krijg ik visioenen van alle beesten waar ik mogelijkerwijs restjes van bij me heb. Wolharige neushoorns. Oerossen.  Hyena’s. Misschien iets Neanderthalerigs …

IMG_3265IMG_3272

Oervondstchecker

Thuis aangekomen fotografeer ik de prehistorische schatten en geef ze aan bij oervondstchecker.nl. Nog even vergaap ik mij aan de dagvangsten van mijn collega-paleontologen; botten, kiezen en noem maar op. Binnen het uur krijg ik per mail het bericht dat mijn in totaal meer dan 40 vondsten zijn bekeken. Razend benieuwd check ik de site. Helaas. IJzeroer en gewone vuurstenen. Niets bijzonders. Volgende keer beter.

Written by HRWibier