De dolmen de Crucuno is even compact als robuust. De unieke vorm daagt mij uit er zes verschillende interpretaties in acrylverf van te maken.

Als ik dit voorjaar deze dolmen bezoek regent het. Vandaar dat ik ter plekke niet uitgebreid ga zitten om het beeld goed in me op te nemen. Hannesend met de paraplu om de camera droog te houden, zie ik tijdens het snelle nemen van de foto’s  direct hoe uniek de vorm van de dolmen de Crucuno is; de relatief grote stenen staan dicht op elkaar. Het stoere uiterlijk wordt versterkt doordat de omringende stenen zijn verwijderd. De deksteen steekt voor een deel uit.

Dit najaar besluit ik de foto’s als basis voor studies in acrylverf te gebruiken. Ik experimenteer met de kleuren. Bij de eerste twee start ik onder andere met fel oranje, dat ik gaandeweg langzaam terugbreng met meer natuurlijke kleurtonen. De drie studies daarna kenmerken zich door afzonderlijke kleuren voor de verschillende stenen. Daarmee gaan de vormen met elkaar in dialoog en verschuift de nadruk van het geheel naar de individuele stenen. De laatste studie is rechttoe rechtaan; weinig fantasie, maar het resultaat is wel duidelijk herkenbaar als een afbeelding van een hunebed.

Crucuno #1

#1

Crucuno #2

#2

Crucuno #3

#3

Crucuno #4

#4

Crucuno #5

#5

Crucuno #6

#6

Written by HRWibier

2 Comments

Hunebedden in acryl - Dolm.nl

[…] aan ingewikkelde keuzes voor de weergave. Daardoor kan één hunebed mij uitdagen tot tientallen interpretaties met variaties in compositie, licht, standpunt, stijl, kleur, of structuur. Soms gaat dat best ver, […]

Comments are closed.