Dolm

Oude geschiedenis, nieuwe kunst

Mens en milieu in Zes kunstwerken. Een spiegel voor de mensheid

Mensen hebben al sinds de steentijd grote invloed op de natuur. De laatste tweehonderd jaar gaat het alle perken te buiten. Dat verontrust mij. Vandaar dat ik zes kunstwerken heb gemaakt rondom het thema mens en milieu.

uitsterven

Diersoorten verdwijnen al miljoenen jaren. Niet in alle gevallen door menselijk handelen. Maar wel steeds vaker. Het keerpunt ligt bij de verdwijning van de megafauna. Het is niet duidelijk welk aandeel de mens daarin heeft. Hoofdschuldige is waarschijnlijk het klimaat. Samenhang met de menselijke opmars is er echter wel. Van de verdwijning van het oerbos en een flink deel van zijn bewoners weten we zeker dat de mens het heeft veroorzaakt. Waar mensen verschijnen, verdwijnen grote diersoorten als mammoeten en oerossen.

Milieu kunstwerken deel 1

vis en groente

Het eerste waar ik aan denk bij bedreigde of uitgestorven diersoorten is vreemd genoeg niet de panda, de witte neushoorn, de Tasmaanse tijger of de dodo. Het zijn de bijen. En daarna denk ik aan de vissoorten die in mijn jeugd nog als vanzelfsprekend op mijn bord lagen, maar nu beperkt verkrijgbaar zijn. Dat ik uitgerekend daaraan denk komt doordat ik er zelf invloed op heb; ik kan eten kopen, kweken of vangen dat niet bijdraagt aan het uitsterven. Vis met een keurmerk en biologische groenten. Geen gif in onze moestuin. Wat mij betreft vanzelfsprekend, maar binnen de moestuinvereniging zijn er tal van leden die onze milieubewuste insteek niet begrijpen. Meewarig kijken ze naar de in hun ogen bescheiden oogst die ik en mijn medestanders van onze plotjes oogsten.

Harry Wibier voor zijn Milieu kunstwerken

Afval

Afval is ook zoiets waar ik en mij gezin bewust mee omgaan. We hoeven het plastic niet te scheiden in onze stad, maar doen het toch. Die rommel willen we niet in de natuur. Tegelijkertijd denk ik met ontzetting aan de enorme hoeveelheid schadelijke stoffen die sommige industrie in ons milieu dumpt en de ecologische schade die zij aanricht. Houtkap en uitstoot zijn mij een doorn in het oog. Net als bij de moestuin kan ik helaas alleen verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen gedrag en over dat van anderen alleen iets zeggen. En daar houdt mijn invloed dan op.

Milieu kunstwerken deel 2

primitief

Terug naar de prehistorie. Ook toen was er sprake van klimaatveranderingen. IJstijden en warme periodes wisselden elkaar af. De zeespiegel daalde en steeg. Maar niet zo vlug als nu en niet als gevolg van menselijk handelen. En ook toen verdwenen diersoorten. Dinosauriers bijvoorbeeld. Daar kon de brute, nietsontziende, bevuilende en jagende mens niets aan doen. Maar nu speelt hij wel een rol. Al die vooruitgang maakt ons kennelijk primitiever dan ooit. Om daar stelling tegen te nemen heb ik deze kunstwerken over mensen en het milieu gemaakt. Daarnaast volg ik natuurlijk ook alle tips en adviezen van experts. Als je daar meer over wilt weten, kan je kijken op de site van de Rijksoverheid over klimaatverandering.

Next Post

Previous Post

© 2023 Dolm

Theme by Anders Norén