Prehistorie en kunst | Art and history

Geschiedenis en kunst

Dit is een site over geschiedenis en over kunst. Hij is gemaakt door mij; beeldend kunstenaar, tekstschrijver en historicus Harry Wibier. Je vindt er informatie over beide onderwerpen en over de projecten die ik heb gerealiseerd.

Hunebed

Het begon allemaal bij een hunebed in Valthe, niet zo ver na de start van het huidige millennium. De zon stond laag en wierp een rode gloed over de stenen. Overal herfstkleuren. Het was een prachtig gezicht. In die sfeer bedacht ik mij dat het bouwwerk waar ik bij stond ouder is dan de piramides in Egypte. En dat zich hier ooit taferelen afspeelden waar niemand zich tegenwoordig nog een voorstelling van kan maken.

Fantasie, kunst en geschiedenis

Daar bij dat hunebed in Valthe ging mijn fantasie met mij op de loop. Ik dacht aan verloren contacten met het dodenrijk en aan geheimzinnige rituelen. Daarbij probeerde ik me voor te stellen hoe de pracht, de mystiek en het verleden van een locatie als deze verbeeld konden worden. Niet veel later schilderde ik mijn eerste hunebed. Velen volgden. En ik ging er blogs over schrijven.

Zo raakte ik steeds meer verzeild in de steentijd en kunst. Tegenwoordig schrijf, teken, schilder en ontwerp ik van alles. De prehistorie vormt nog steeds een rode draad in mijn werk. Interesse? Kijk dan in de galerie of in de shop. Aarzel niet om contact met me op te nemen als je vragen hebt.

Over mij (Harry Wibier)

Zo lang als ik me herinner hanteer ik kwasten, stiften en potloden. Veel heb ik geleerd door zelf te proberen, maar het gaat te ver om mezelf een autodidact te noemen; tal van kundige leraren hebben mij veel bijgebracht op school en tijdens cursussen. Daarnaast lees en kijk ik veel, bijvoorbeeld in musea en boeken.

Harry Wibier in Sprovedyssen, Denemarken

Curriculum Vitae

Van oorsprong ben ik maatschappijhistoricus met een specialisatie in media. Ook ben ik afgestudeerd in bedrijfskundige informatica. De afgelopen jaren was ik beroepsmatig actief als journalist, redacteur, informatiemanager en (senior) ICT- en organisatieadviseur. Tegenwoordig werk ik als creatief ondernemer. In die hoedanigheid schrijf ik SEO-teksten en creëer ik content voor webpagina’s. Wil jij ook goede teksten? Ga dan naar copy en content.

Dolm, steentijd en kunst

Deze site is begin 2015 ontstaan uit mijn interesse voor geschiedenis, kunst en media. Sinds mijn bezoek aan Valthe heeft vooral de steentijd mijn passie. Vandaar de naam. ‘Dolm’ is een afgeleide van het woord ‘dolmen’. (Een dolmen is een Frans of Brits hunebed. Meervoud is dolmens.) Langzaam maar zeker is dolm.nl uitgegroeid tot een digitaal logboek met foto’s van mijn schilderijen, indrukken van historische plekken en verslagen van boeken die ik heb gelezen. De steentijd vormt nog steeds de rode draad. Niet alleen op deze site en in mijn kunst, maar ook in mijn berichten op social media.