Prehistorie en kunst | Art and history

Galerie

Deze galerie bevat tientallen kunstwerken die een link leggen naar de geschiedenis. Hier vind je onder andere veel hunebedkunst. Geïnteresseerd in aankoop? Neem contact op. Mail of bel: info@dolm.nl, (0031) 06-24987624. Wil je liever direct een print bestellen? Kijk dan in de shop van Redbubble.

Inkttekeningen

Klein maar fijn. Hou je van inkttekeningetjes? Bekijk dan vooral de overzichten van Inktober 2020 en Inktober 2021 elders op deze site. Hieronder zie je alvast een kleine selectie.

Castlerigg

Dit is niet de grootste, maar zeker wel één van de fraaist gelegen steencirkels van het Verenigd Koninkrijk. Het landschap bij Castlerigg in het Lake District is namelijk spectaculair. Op dit schilderij liggen de bergen vaag in de verte in een dreigende donkere kleur.

Steencirkel bij Castlerigg
Steencirkel bij Castlerigg. Acrylverf met posca markers op canvas, 30 x 70 cm. € 545,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Galerie: D06 Tynaarlo

Hunebed D06 in Tynaarlo onderscheidt zich ten opzichte van andere hunebedden met een robuuste compacte vorm en rode tinten van roze graniet. Dat maakt hem heel interessant voor artistieke experimenten. Op canvas, op papier en op de computer. De resultaten vind je in de blog over hunebedkunst en in de shop.

hunbedkunst: Tynaarlo 02
Tynaarlo 02; Rood op groen. Acrylverf met posca markers op canvas, 30 x 40 cm. € 436,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Galerie Hunebedkunst. Tynaarlo 05. Aquarel.
Tynaarlo 05; Paarsrood tegen groen. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Tynaarlo 9; een eerbetoon aan Friedensreich Hundertwasser
Tynaarlo 08; een eerbetoon aan Friedensreich Hundertwasser. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Galerie: Dark dolmens

Normaal werk ik van licht naar donker. Dat wil zeggen, op wit papier. Deze serie is geschilderd met acrylverf op zwart canvas papier van 30,5 x 40,6 centimeter. Van donker naar licht dus. De lijnen komen uit posca markers. De getoonde hunebedden komen deels voort uit mijn fantasie. Daarnaast zie je ook bestaande hunebedden.

Duister hunebed 04: Paars met gele achtergrond
Dark Dolmen no.4; Paars hunebed met gele achtergrond. Acrylverf met posca markers op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Hunebed Dellbrück
Dark Dolmen no.3; Dellbrücker Kammer. Acrylverf op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Dark dolmen no. 2, Hunebed Proleek (Proleek dolmen)
Dark Dolmen no.2; Proleek. Acrylverf op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Galerie: Colorful dolmens

Een explosie van kleur verdrinkt het grijs van talloze hunebedden om deze neolithische monumenten nog meer hun eigen karakter te geven. Aquarel en Posca marker op papier, 29,5 x 41,5 cm.

Colorful dolmen 05 artwork
Colorful dolmen 05; Turquoise, blue, brown and black. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Hunebed D12 Eext Es, Aquarel en Posca marker op papier
Colorful Dolmen 03; D12 Eext Es. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Kunstwerk Haroldstown dolmen / hunebed
Colorful Dolmen no. 01; Haroldstown. Aquarelverf en fineliner op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

D51 Noord-Sleen

Hunebed D51 is zwaar gehavend. Veel grote stenen ontbreken, Vermoedelijk verdwenen in een ander bouwwerk. Hunebed D50 dat net iets verder ligt is groter, completer en imposanter. Waarom ik dan toch van D51 een grote aquarel van maak? Misschien wel vanwege dat hele kleine steentje dat bovenop de voorste deksteen ligt. Heel stoer doet het mee aan dit millennia oude monument.

Hunebed D51 Noord-Sleen (Aquarelverf en fineliner)
D51 Noord-Sleen, Aquarelverf en fineliner, circa A3-formaat,
€ 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Galerie: Bryn Cader Faner

Dit opmerkelijke monument ligt in de noordelijke helft van Wales. Grafrovers veroorzaakten het gat in midden. Militaire oefeningen zijn de oorzaak van verdere schade. Desondanks staan 18 van de 30 stenen na meer dan vier millennia nog fier overeind.

Bryn Cader Faner (Aquarel en fineliner)
Bryn Cader Faner, aquarelverf en fineliner, A4-formaat, (verkocht)
Bryn Cader Faner, Posca markers on wallpaper
Bryn Cader Faner. Posca markers op behang, 40 x 18 cm,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Bryn Cader Faner, aquarel en fineliner
Bryn Cader Faner, Aquarelverf en fineliner, A4-formaat,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

De uil zat op de dolmen

De dolmen in kwestie is ons eigen Drentse hunebed D43 Schimmeres. De uil zit er lekker in het allerlaatste avondlicht. Van deze print laat ik maximaal 25 genummerde exemplaren maken. Hij meet 40 x 50 centimeter en is gedrukt op aluminium. En natuurlijk signeer ik iedere kopie. De prijs is € 175,–. Reserveren of bestellen kan alleen via e-mail: info@dolm.nl.

El Dolmen de Tella

In het noorden van Spanje, niet ver van de grens met Frankrijk, staat in bergachtig gebied deze dolmen. Het is een prachtige bestemming voor een stevig wandeling en liefhebbers van weidse vergezichten.

El Dolmen de Tella
El Dolmen de Tella, aquarelverf, oliekrijt en fineliner, A4-formaat,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

The Devil’s Den

Deze neolitische constructie staat vaak in boekjes vermeld als een dolmen of hunebed, maar in wezen is het een oude ingang van een langgraf. Je vindt hem in Wiltshire, Engeland.

Devil's Den
The Devil’s Den, aquarelverf, oliekrijt en fineliner, A4-formaat,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

The Hell Stone

Dit langgraf ligt niet ver van de kust in Dorset in Engeland, vlak bij de spectaculaire kiezelbank Chesil Beach. In deze streek vind je tien van dit soort neolithische monumenten. Vanaf deze heb je het fraaiste uitzicht.

Hell Stone Dolmen
Hell Stone Dolmen, aquarelverf en fineliner,
A4-formaat,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Galerie: Havelte

Weinig hunebedden liggen zo mooi als de twee van Havelte; D53 Havelte-W en D54 Havelte-O. Aan de voet van de Havelterberg, tussen de heide, met als kers op de slagroom even verderop nog een paar grafheuvels. Onderstaande kleurige tekeningen maakte ik op papier van A4 en A3-formaat met aquarelverf en fineliner.

Drie hunebedden in kleur

Onderstaande tekeningen begonnen met de kleur. Nadat ik de aquarelverf goed nat op zwaar papier had aangebracht, tekende ik er met fineliner een hunebed op dat ik erbij vond passen. Achtereenvolgens zijn dat D53 Havelte-W, D51 Noord-Sleen en D40 Emmerveld.

Drie dolmens in paars

Experimenteren met verf en nieuwe materialen is leuk en leerzaam. Zo heb ik onderstaande schilderijtjes gemaakt met het idee nieuwe paarse en blauwe verfstiften toe te passen bovenop acrylverf. Het resultaat verraste mijzelf vanwege de spanning tussen lijnen en vlakken in een verder zeer samenhangend kleurenveld.

Arthur’s Table in Wales

Het is geen groot dolmen, maar hij ziet er wel heel mooi uit. Als je hem zo in het bos ziet staan denk je inderdaad dat de ridders van de ronde tafel ieder moment kunnen aanschuiven. Weinig neolithische monumenten spreken zo tot de verbeelding als Arthur’s Table in Carmarthenshire. Daarom staat dit hunebed maar liefst zes keer in deze galerie.

De titels van bovenstaande werken zijn:

  1. Het eeuwigdurende lied
  2. Vos
  3. Is hij dood?
  4. Lang leve de koning?
  5. De geheime boodschap
  6. Heksen in het donker

Galerie: Het Verenigd Koninkrijk (divers)

In het verenigd Koninkrijk staan behalve Arthur’s Table nog veel meer spectaculaire monumenten uit de steentijd. Denk bijvoorbeeld aan Stonehenge en Avebury in Engeland. Of aan de Orkney-eilanden in Schotland.

Venus Galerie

Venusbeeldjes, oermoeders of godinnen? Wat deze kleine mysterieuze vrouwfiguren precies voorstellen weet niemand meer. Juist daarom blijven ze fascineren. Van dichtbij bestudeerde ik er een in Parijs en een in Amsterdam. Daarna maakte ik zes schilderingen.

Galerie Klimt interpretaties

Meerdere maanden heb ik gestoeid met de artistieke nalatenschap van de Weense symbolist. De werken die daaruit voortkwamen leggen een verbinding tussen fin-de-siècle en steentijdmystiek. Le dolmen de Coste-Rouge en de venus van Lespugue figureren. Zo zijn deze door Gustave Klimt geïnspireerde werken eigentijds en toch oeroud in hun vormentaal. 40 x 50 centimeter, acryl en behang op stevig acrylpapier.

Neolithic Glamour

Bij toeval krijg ik twee modetijdschriften in handen. Ik kan het niet laten en pak de schaar. Wat gebeurt er als de dames bij een steentijdmonument staan? Gemengde technieken op 50 x 70 centimeter.