Oeroude geschiedenis voor iedereen

Galerie; steentijd en kunst

Deel dit bericht:

Deze galerie bevat tientallen kunstwerken die een link leggen naar de steentijd. Zo staat vaak een hunebed of een prehistorisch venusbeeldje centraal op de afbeelding. Maar soms is de verwijzing naar het verre verleden veel subtieler. Veel kunst uit deze galerie over de steentijd is te koop. En er is nog veel meer overigens. Geïnteresseerd? Kijk dan in de webshop op Wibier.art voor het actuele volledige aanbod en extra informatie.

Het Verenigd Koninkrijk

Het verenigd Koninkrijk staat vol met spectaculaire monumenten uit de steentijd. Denk bijvoorbeeld aan Stonehenge en Avebury in Engeland. Of aan de Orkney-eilanden in Schotland.

Leonardo da Vinci

Het is vijfhonderd jaar na de dood van Leonardo da Vinci (1452-1519). Reden genoeg dus voor een reneaissancefeestje in verf, potlood, stiften, papier en canvas. Dit genie willen we immers nooit vergeten!

Mens, aarde en natuur

In de steentijd waren de problemen met milieu en klimaat niet zo groot als tegenwoordig. Dat maakte mij ongerust. Daarom zes schilderijtjes over mensen en hun leefomgeving. Informatie over prijzen en beschikbaarheid staat op Wibier.art.

Lanyon Quoit

Een fraai hunebed in Zuid-West Engeland weerstond millennia weer en wind. Maar in de negentiende eeuw woedde een te heftige storm. De restauratie leverde een nieuwe rangschikking van de stenen op. Met een iconisch aanzicht. Daarom staat dit stukje steentijd in deze galerie: Lanyon Quoit.

Venus

Venusbeeldjes, oermoeders of godinnen? Wat deze kleine mysterieuze vrouwfiguren precies voorstellen weet niemand meer. Juist daarom blijven ze fascineren. Van dichtbij bestudeerde ik er een in Parijs en een in Amsterdam. Daarna maakte ik zes schilderingen. Ze staan ook in de webshop.

Grafheuvels op de Veluwe

De Veluwe is niet zo ongerept als hij lijkt. Mensenhanden vormen al duizenden jaren het landschap. Zichtbaar zijn de paden, de borden en de hekken. Meestal verscholen zijn de sporen van de eerste landbouwers. De grafheuvels bijvoorbeeld. Hieronder twee in natuurlijke kleuren en drie in expressieve primaire tinten. 24 x 32 centimeter. Acryl op stevig acrylpapier.

 
Brutkamp

In Albersdorf staat een imposant hunebed met een enorme deksteen van 23 ton. Deze inspireerde mij voor experimenten in vorm, kleur, structuur en vorm. 24 x 32 centimeter. Acryl en behang op stevig acrylpapier.

Pierre de la Fée

Deze zwaar gehavende Feeënsteen staat in Draguignan. Een litteken en een dreigend overhellende deksteen maken deze dolmen bijzonder fotogeniek. Genoeg aanleiding voor vijf schilderingen dus.

Klimt interpretaties

Meerdere maanden heb ik gestoeid met de artistieke nalatenschap van de Weense symbolist. De werken die daaruit voortkwamen leggen een verbinding tussen fin-de-siècle en steentijdmystiek. Le dolmen de Coste-Rouge en de venus van Lespugue figureren. Zo zijn deze door Gustave Klimt geïnspireerde werken eigentijds en toch oeroud in hun vormentaal. 40 x 50 centimeter, acryl en behang op stevig acrylpapier.

Neolithic Glamour

Bij toeval krijg ik twee modetijdschriften in handen. Ik kan het niet laten en pak de schaar. Wat gebeurt er als de dames bij een steentijdmonument staan? Gemengde technieken op 50 x 70 centimeter.

Pierres Plates

In het zuiden van Bretagne staat een onvoorstelbare hoeveelheid neolithische monumenten. Daaronder bevindt zich bijvoorbeeld Pierres Plates. Een dolmen en een menhir gebroederlijk naast elkaar, afgebeeld op A3-formaat.

Crucuno

Een van mijn favoriete dolmen staat midden in het kleine Bretonse dorpje Crucuno. De stenen bevinden zich compact op elkaar en vormen daardoor een superstoer ding! 24 x 32 Centimeter op stevig papier.

Westenesch-N

Een magnifieke boom groeit dwars door dit vlak bij Emmen gelegen hunebed; Westenesch-N. Geschilderd in acryl op stevig papier van 50 x 70 cm.

Homages

Van de meesters leer ik het meest. Daarom probeer ik regelmatig de kunst bij hen af te kijken. De manier waarop Vermeer een beladen moment bevriest in de tijd bijvoorbeeld. Op die manier hoop ik iets van hun kunde in mijn vingers te krijgen en al hun gaven tot iets nieuws te verwerken.

Overig

Jarenlang probeerde ik richtingen en onderwerpen uit. Al doende vond ik langzaam het hoekje te waar ik me nu prettig voel. Landschappen, steden en mensen maakte ik bijvoorbeeld. Daarom aandacht in deze galerie voor een paar kunstwerken zonder steentijd:

Kijk in de webshop op Wibier.art voor het actuele aanbod en extra informatie.

Volg mij op social media:

© 2020 Dolm.nl

Thema door Anders Norén