Galerie

Deel dit bericht:

Deze galerie bevat tientallen kunstwerken die een link leggen naar de steentijd. Hier vind je veel hunebedkunst. Geïnteresseerd in aankoop? Neem contact op. Mail of bel: info@dolm.nl, (0031) 06-24987624. Wil je liever direct een print bestellen? Kijk dan in de shop van Redbubble.

Recent werk in de galerie (2020/2021)

D53 Havelte-W

Met bijna 19 meter is Havelte West één van de grootste hunebedden van Nederland. Ten opzichte van de meeste andere hunebedden ligt het een beetje uit de richting. Desondanks mag deze imposante kolos niet op je lijstje ontbreken als je een tocht langs de oudste monumenten van ons land maakt. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook omdat dit hunebed ligt in een mooi wandelgebied waar zich ook nog een kleiner hunebed en meerdere grafheuvels bevinden.

Galerie hunebed kunst; D53 Havelte Acrylverf op katoen
D53 Havelte-W. Acrylverf met posca markers op canvas, 30 x 70 cm. € 545,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Castlerigg

Dit is niet de grootste, maar zeker wel één van de fraaist gelegen steencirkels van het Verenigd Koninkrijk. Het landschap bij Castlerigg in het Lake District is namelijk spectaculair. Op dit schilderij liggen de bergen vaag in de verte in een dreigende donkere kleur.

Steencirkel bij Castlerigg
Steencirkel bij Castlerigg. Acrylverf met posca markers op canvas, 30 x 70 cm. € 545,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

D06 Tynaarlo

Hunebed D06 in Tynaarlo onderscheidt zich ten opzichte van andere hunebedden met een robuuste compacte vorm en rode tinten van roze graniet. Dat maakt hem heel interessant voor artistieke experimenten. Op canvas en op de computer. Digitale bewerkingen vind je in de blog over hunebedkunst en in de shop. De schilderijen staan hieronder. De gezichtspunten lopen uiteen.

hunbedkunst: Tynaarlo 02
Tynaarlo 02; Rood op groen. Acrylverf met posca markers op canvas, 30 x 40 cm. € 436,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Hunebedkunst Tynaarlo 04
Tynaarlo 04; Paarsrood met blauwe achtergrond. Acrylverf met posca markers op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Galerie Hunebedkunst. Tynaarlo 05. Aquarel.
Tynaarlo 05; Paarsrood tegen groen. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Hunebed D6 Tynaarlo kunstwerk
Tynaarlo 07; Roze op licht- en donkergroen. Acrylverf op canvas, 60 x 80 cm. € 654,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Tynaarlo 9; een eerbetoon aan Friedensreich Hundertwasser
Tynaarlo 08; een eerbetoon aan Friedensreich Hundertwasser. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Dark dolmen 05; Paarsrood hunebed met witte achtergrond

In het vijfde werk van de serie “Dark dolmens” domineren de kleuren paars, rood en groen. Het is geschilderd met acrylverf op zwart canvas papier van 30,5 x 40,6 centimeter. De lijnen komen uit posca markers. Het betreft een fictief hunbed.

Hunebed kunst (dark dolmen 05)
Dark Dolmen no.5; Paarsrood hunebed met witte achtergrond. Acrylverf met posca markers op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Dark dolmen 04; Paars hunebed met gele achtergrond

Contrast. Dat valt het meeste op aan dit vierde werk in de serie “Dark dolmens”, geschilderd op zwart canvas papier van 30,5 x 40,6 centimeter. Het hunebed loopt van wit via paars naar zwart, neergezet in acrylverf met posca markers.

Duister hunebed 04: Paars met gele achtergrond
Dark Dolmen no.4; Paars hunebed met gele achtergrond. Acrylverf met posca markers op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Dark Dolmen 03; Dellbrücker Kammer

In het noorden van Duitsland vind je de mooiste hunebedden. Één ervan stamt uit 2700 voor Christus en staat bij het plaatsje Dellbrück dat niet ver van Albersdorf ligt. Dit schilderij is het derde werk in de serie “Dark dolmens”, geschilderd met acrylverf op zwart canvas papier van 30,5 x 40,6 centimeter.

Hunebed Dellbrück
Dark Dolmen no.3; Dellbrücker Kammer. Acrylverf op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Dark Dolmen 02; Proleek

Proleek Dolmen is een spectaculair hunebed van 3.000 voor Christus dat staat in het noordwesten van Ierland. Dit schilderij is het tweede werk in de serie “Dark dolmens”, geschilderd met acrylverf op zwart canvas papier van 30,5 x 40,6 centimeter.

Dark dolmen no. 2, Hunebed Proleek (Proleek dolmen)
Dark Dolmen no.2; Proleek. Acrylverf op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Dark Dolmen 01; Pierre-Levée de la Cour du Breuil

Dit kunstwerk is geïnspireerd op een hunebed bij het dorpje Le Bernard in de Vendée. Het is nummer één in de serie “Dark dolmens”, geschilderd op zwart canvas papier van 30,5 x 40,6 centimeter.

Dark dolmen no. 1; Pierre-Levée de la Cour du Breuil
Dark Dolmen no.1; Pierre-Levée de la Cour du Breuil. Acrylverf op zwart canvas papier, 30,5 x 40,6 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Colorful Dolmen 05; Turquoise, blue, brown and black

Losjes geïnspireerd op de vormen van de robuste dolmen van Crucuno, maar vandaar vrij ingevuld met lijnen en kleuren tot een spontaan eigentijds kunstwerk. Aquarel en Posca marker op papier, 29,5 x 41,5 cm.

Colorful dolmen 05 artwork
Colorful dolmen 05; Turquoise, blue, brown and black. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Colorful Dolmen 04; Zennor Quoit

Corwall telt een aantal prachtige hunebedden of quoits. Zennor Quoit is niet één van de oudsten of de bekendsten daarvan, maar ondanks het ingestorte dak is hij nog redelijk intact en hij heeft dankzij de staande stenen een intrigerend voorkomen. Aquarel en Posca marker op papier, 29,5 x 41,5 cm.

Coorful dolmen 04 Zennor Quoit
Colorful Dolmen 04; Zennor Quoit. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Colorful Dolmen 03; D12 Eext Es

Een klein hunebed kan ook heel erg mooi zijn. D12 Eext Es bijvoorbeeld. In het open landschap kan je hem van ver zien liggen. Van welke kant je ook aan komt lopen, de posities van de stenen is altijd interessant. Aquarel en Posca marker op papier, 29,5 x 41,5 cm.

Hunebed D12 Eext Es, Aquarel en Posca marker op papier
Colorful Dolmen 03; D12 Eext Es. Aquarelverf en Posca Marker op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Colorful Dolmen 02; Faldouet

Jersey is één van de kanaaleilanden. Je vindt er prachtige neolitische monumenten, waaronder dit magnifique hunebed. In de herfst van 2020 raakte het zwaar beschadigd toen vandalen kwartskristallen uit de stenen boorden. Aquarel en fineliner op papier, 29,5 x 41,5 cm.

Faldouet
Colorful Dolmen no. 2; Faldouet. Aquarelverf en fineliner op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Colorful Dolmen 01; Haroldstown

Één van de best bewaarde hunebedden van Ierland vind je in Tullow County Carlow aan de oever van de Derren. Dit is een schilderij in bonte kleuren met dat extra beetje magie van het vrolijke soort. Aquarel en fineliner op papier, 29,5 x 41,5 cm.

Kunstwerk Haroldstown dolmen / hunebed
Colorful Dolmen no. 01; Haroldstown. Aquarelverf en fineliner op papier, 29,5 x 41,5 cm. € 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

D51 Noord-Sleen

Hunebed D51 is zwaar gehavend. Veel grote stenen ontbreken, Vermoedelijk verdwenen in een ander bouwwerk. Hunebed D50 dat net iets verder ligt is groter, completer en imposanter. Waarom ik dan toch van D51 een grote aquarel van maak? Misschien wel vanwege dat hele kleine steentje dat bovenop de voorste deksteen ligt. Heel stoer doet het mee aan dit millennia oude monument.

Hunebed D51 Noord-Sleen (Aquarelverf en fineliner)
D51 Noord-Sleen, Aquarelverf en fineliner, circa A3-formaat,
€ 327,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Galerie Bryn Cader Faner

Dit opmerkelijke monument ligt in de noordelijke helft van Wales. Grafrovers veroorzaakten het gat in midden. Militaire oefeningen zijn de oorzaak van verdere schade. Desondanks staan 18 van de 30 stenen na meer dan vier millennia nog fier overeind.

Bryn Cader Faner (Aquarel en fineliner)
Bryn Cader Faner, aquarelverf en fineliner, A4-formaat, (verkocht)
Bryn Cader Faner, Posca markers on wallpaper
Bryn Cader Faner. Posca markers op behang, 40 x 18 cm,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)
Bryn Cader Faner, aquarel en fineliner
Bryn Cader Faner, Aquarelverf en fineliner, A4-formaat,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

De uil zat op de dolmen

De dolmen in kwestie is ons eigen Drentse hunebed D43 Schimmeres. De uil zit er lekker in het allerlaatste avondlicht. Van deze print laat ik maximaal 25 genummerde exemplaren maken. Hij meet 40 x 50 centimeter en is gedrukt op aluminium. En natuurlijk signeer ik iedere kopie. De prijs is € 175,–. Reserveren of bestellen kan alleen via e-mail: info@dolm.nl.

El Dolmen de Tella

In het noorden van Spanje, niet ver van de grens met Frankrijk, staat in bergachtig gebied deze dolmen. Het is een prachtige bestemming voor een stevig wandeling en liefhebbers van weidse vergezichten.

El Dolmen de Tella
El Dolmen de Tella, aquarelverf, oliekrijt en fineliner, A4-formaat,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

The Devil’s Den

Deze neolitische constructie staat vaak in boekjes vermeld als een dolmen of hunebed, maar in wezen is het een oude ingang van een langgraf. Je vindt hem in Wiltshire, Engeland.

Devil's Den
The Devil’s Den, aquarelverf, oliekrijt en fineliner, A4-formaat,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

The Hell Stone

Dit langgraf ligt niet ver van de kust in Dorset in Engeland, vlak bij de spectaculaire kiezelbank Chesil Beach. In deze streek vind je tien van dit soort neolithische monumenten. Vanaf deze heb je het fraaiste uitzicht.

Hell Stone Dolmen
Hell Stone Dolmen, aquarelverf en fineliner,
A4-formaat,
€ 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Arthur’s Stone

Dit hunebed is ongeveer 5.000 jaar oud. Het ligt in het westen van Engeland. De deksteen van meer dan 25 ton rust op negen dragende stenen.

Arthur's Stone in Herefordshire. Posca markers on wallpaper, 35 x 23 cm
Arthur’s Stone. Posca markers op behang, 35 x 23 cm, € 218,– (incl. BTW, excl. lijst en verzending)

Enkele losse werken

Havelte

Weinig hunebedden liggen zo mooi als de twee van Havelte; D53 Havelte-W en D54 Havelte-O. Aan de voet van de Havelterberg, tussen de heide, met als kers op de slagroom even verderop nog een paar grafheuvels. Onderstaande kleurige tekeningen maakte ik op papier van A4 en A3-formaat met aquarelverf en fineliner.

Drie hunebedden in kleur

Onderstaande tekeningen begonnen met de kleur. Nadat ik de aquarelverf goed nat op zwaar papier had aangebracht, tekende ik er met fineliner een hunebed op dat ik erbij vond passen. Achtereenvolgens zijn dat D53 Havelte-W, D51 Noord-Sleen en D40 Emmerveld.

Drie dolmens in paars

Experimenteren met verf en nieuwe materialen is leuk en leerzaam. Zo heb ik onderstaande schilderijtjes gemaakt met het idee nieuwe paarse en blauwe verfstiften toe te passen bovenop acrylverf. Het resultaat verraste mijzelf vanwege de spanning tussen lijnen en vlakken in een verder zeer samenhangend kleurenveld.

Arthur’s Table in Wales

Het is geen groot dolmen, maar hij ziet er wel heel mooi uit. Als je hem zo in het bos ziet staan denk je inderdaad dat de ridders van de ronde tafel ieder moment kunnen aanschuiven. Weinig neolithische monumenten spreken zo tot de verbeelding als Arthur’s Table in Carmarthenshire. Daarom staat dit hunebed maar liefst zes keer in deze galerie.

De titels van bovenstaande werken zijn:

  1. Het eeuwigdurende lied
  2. Vos
  3. Is hij dood?
  4. Lang leve de koning?
  5. De geheime boodschap
  6. Heksen in het donker

Galerie het Verenigd Koninkrijk (divers)

In het verenigd Koninkrijk staan behalve Arthur’s Table nog veel meer spectaculaire monumenten uit de steentijd. Denk bijvoorbeeld aan Stonehenge en Avebury in Engeland. Of aan de Orkney-eilanden in Schotland.

Galerie Leonardo da Vinci

Vijfhonderd jaar na de dood van Leonardo da Vinci (1452-1519) is het Toscaanse genie nog steeds actueel. Reden genoeg dus voor een reneaissancefeestje in verf, potlood, stiften, papier en canvas. Deze kunstenaar willen we immers nooit vergeten!

Venus Galerie

Venusbeeldjes, oermoeders of godinnen? Wat deze kleine mysterieuze vrouwfiguren precies voorstellen weet niemand meer. Juist daarom blijven ze fascineren. Van dichtbij bestudeerde ik er een in Parijs en een in Amsterdam. Daarna maakte ik zes schilderingen.

Galerie grafheuvels op de Veluwe

De Veluwe is niet zo ongerept als hij lijkt. Mensenhanden vormen al duizenden jaren het landschap. Zichtbaar zijn de paden, de borden en de hekken. Meestal verscholen zijn de sporen van de eerste landbouwers. De grafheuvels bijvoorbeeld. Hieronder twee in natuurlijke kleuren en drie in expressieve primaire tinten. 24 x 32 centimeter. Acryl op stevig acrylpapier.

Galerie Klimt interpretaties

Meerdere maanden heb ik gestoeid met de artistieke nalatenschap van de Weense symbolist. De werken die daaruit voortkwamen leggen een verbinding tussen fin-de-siècle en steentijdmystiek. Le dolmen de Coste-Rouge en de venus van Lespugue figureren. Zo zijn deze door Gustave Klimt geïnspireerde werken eigentijds en toch oeroud in hun vormentaal. 40 x 50 centimeter, acryl en behang op stevig acrylpapier.

Neolithic Glamour

Bij toeval krijg ik twee modetijdschriften in handen. Ik kan het niet laten en pak de schaar. Wat gebeurt er als de dames bij een steentijdmonument staan? Gemengde technieken op 50 x 70 centimeter.

Galerie Pierres Plates

In het zuiden van Bretagne staat een onvoorstelbare hoeveelheid neolithische monumenten. Daaronder bevindt zich bijvoorbeeld Pierres Plates. Een dolmen en een menhir gebroederlijk naast elkaar, afgebeeld op A3-formaat.

Volg mij op social media:

Toont alle 2 resultaten

© 2021

Thema door Anders Norén