Dolm

Kunstmatige intelligentie; virtuele hunebedden

Kunstmatige intelligentie is beangstigend en mooi tegelijk. Beangstigend omdat het met behulp van een paar simpele commando’s razendsnel plaatjes kan maken, soms zelfs precies in de stijl van een bekende kunstenaar. Kijk maar naar de tien meesterlijke interpretaties van Stonehenge. En de gegenereerde kunst is mooi omdat de resultaten soms niet van handgemaakte kunst is te onderscheiden. Hieronder staat een reeks foto’s van hunebedden. Zie jij dat ze niet echt bestaan, maar zijn gemaakt met AI?

Kunstmatige intelligentie; DIY Hunebedden

Wat zijn de mooiste hunebedden? Het antwoord op die vraag is amper te geven. In de eerste plaats omdat ze allemaal mooi zijn en in de tweede plaats omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Toch zijn er een paar gemene delers die een hunebed mooi maken. Denk bijvoorbeeld aan mooie omgeving of een sierlijke deksteen. Kunstmatige intelligentie biedt de mogelijkheid om die gemene delers in te voeren als basis voor een plaatje en zo te ontdekken hoe oogstrelend zo’n neolithisch bouwwerk kan worden. Alles is mogelijk. Bergen, zee of een zomerweide. Mist, sneeuw of zonneschijn.

Bloemen en mos

Bij het samenstellen van het commando voor het maken van een plaatje met kunstmatige intelligentie kun je het kort en vaag houden. Dan geef je zoiets aan als: “Hunebed in een bos”. Op zich kan dat verrassende en intrigerende resultaten opleveren. Nog leuker is het om veel specifieker te zijn. Dan geef je bijvoorbeeld aan dat er een dik mostapijt moet liggen met hier en daar wat bonte bloemen die er bovenuit steken. Hieronder kun je zien wat dat voor wonderlijke resultaten oplevert. Het lijkt wel een Teletubbiebos. Je verwacht dat er ieder moment een konijntje in beeld komt huppelen.

Donker en licht

En er zijn meer knoppen om aan te draaien. Kunstmatige Intelligentie biedt de mogelijkheid om zelf de lichtinval te bepalen. Of een duistere sfeer te creëren. Het is zelfs mogelijk om zwartwitfoto’s te maken die de indruk wekken dat ze zijn gemaakt met een camera uit de jaren twintig. Compleet met rafelranden en stenen die doen denken aan kartonnen decors. Daar kunnen zelfs verstilde mensfiguurtjes aan worden toegevoegd om het effect te versterken. Het gaat dan niet meer alleen om de schoonheid van het hunebed zelf, maar ook om de manier waarop het geheel in beeld is gebracht.

Kunstmatige intelligentie; een verhaal vertellen

Het zijn middelen als deze het mogelijk maken om met behulp van kunstmatige intelligentie niet alleen een mooi plaatje te maken, maar ook een verhaal te vertellen. Als je iets wilt zeggen over tijd of eenzaamheid kun je als een filmregisseur, een schilder of een fotograaf de elementen en de sfeer toevoegen die jij toepasselijk vindt. De toegevoegde personages in de foto’s hieronder gaan duidelijk een dialoog aan met de stenen. Wat denk jij dat er in hun hoofd omgaat als zij naar de oeroude bouwwerken kijken?

De foto’s in dit artikel zijn allemaal gegenereerd met behulp van www.openart.ai. Als je wilt weten hoe dat werkt, lees dan de blog over AI en kunst.

Next Post

Previous Post

© 2024 Dolm

Theme by Anders Norén