Dolm

Hunebedden in inkt. 30 Schetsen naar aanleiding van Inktober 2020

Als de herfst goed inzet, is het lekker om met inkt en papier bij de kachel te zitten en te tekenen. Vandaar dat ik een initiatief als Inktober helemaal begrijp. Het is een uitdaging voor tekenaars, bedoeld om de inktvaardigheden te oefenen en dagelijks een tekening te maken. Alhoewel de organisatie van Inktober voor iedere dag een themawoord verschaft, staat het iedere deelnemer vrij daarvan af te wijken. Mooi! Dan kan ik dus fijn Drentse hunebedden in de inkt gaan zetten.

Inktober

Tekenaar Jake Parker startte met Inktober in 2009. Hij had toen nog geen idee dat het tot zo’n groot succces zou leiden. Overal ter wereld gingen in de loop de jaren steeds meer tekenaars de uitdaging aan. Ze maakten tekeningen – meestal op basis van de thema’s die Jake voorstelde – en plaatsten die onder andere op Twitter en Instagram met de hashtag “Inktober”. Ben je enigszins geïnteresseerd in inkttekeningen? Kijk dan vooral eens op de sociale media wat er in dit kader allemaal bestaat. De even talrijke als verschillende bijdragen zijn fantastisch om naar te kijken.

Hunebedden in inkt

Gelukkig legt Jake niet te veel regels op om mee te mogen doen aan Inktober. Dat een deelnemer dagelijks bijdraagt is belangrijk, maar verder mag hij bijna alles met inkt doen wat hij wil. Dunne inkt, dikke inkt, pennen, stiften, kwasten, verdund of overdund, zwart of gekleurd; het maakt allemaal niet uit.

Inktmeesters

Mijn passie voor inkt is vooral ingegeven door het jarenlang lezen van stripverhalen. De meeste bewondering heb ik voor Hugo Pratt, de tekenaar van onder andere Corto Maltese. Als geen ander wist hij met gewaagde composities en scherpe contrasten spanning in tekeningen aan te brengen. Daarnaast kijk ik ook heel graag naar zwartwit werk van Robert Crumb, Edmond Boudoin en Will Eisner.

Stenen, gras en bomen

Nu ik me voor het eerst een maand lang exclusief met tekenen in inkt bezig houd, richt ik me niet op mensen en niet op strips. Het gaat om de hunebedden, neergezet met losse spontane bewegingen en telkens vanuit drie verschillende kanten. Iedere dag een tekening, dus iedere drie dagen een nieuw hunebed. Naar ik hoop levert het kijken ernaar net zoveel plezier op als het maken ervan!

Inktober 2020: Hunebedden in inkt

Wordt vervolgd …

Next Post

Previous Post

© 2025 Dolm

Theme by Anders Norén