Dolm

Geschiedenis en kunst

Dit is een site over geschiedenis en kunst. Hij is gemaakt door beeldend kunstenaar, tekstschrijver en historicus Harry Wibier. Zijn jarenlange passie voor de vroegste geschiedenis ligt ten grondslag aan deze site. Alle teksten en illustraties komen van zijn hand.

Galerie en shop

Harry reist heel Europa door om zich te laten inspireren door neolithische monumenten. De stenen, het landschap, de kleuren, de vormen, de geschiedenis en de sfeer vangt hij in zijn kunstwerken. Daarbij schuwt hij het experiment niet en maakt hij met speels gemak gebruik van verschillende stijlen en technieken. Soms is er zelfs sprake van humor. T-shirts, petjes en andere kleding kun je bestellen bij Redbubble. Ook vind je daar kant en klaar ingelijste afdrukken.

Maar als je geïnteresseerd bent in de kunst van Harry kun je hem natuurlijk ook gewoon bellen of mailen. Hij vindt het leuk als je contact met hem opneemt. Het is zelfs mogelijk om zijn atelier te bezoeken.

Hunebed

Hoe Harry zo gefascineerd is geraakt door hunebedden en steenkringen? Het begon allemaal bij een hunebed in Valthe, niet zo ver na de start van het huidige millennium. De zon stond laag en wierp een rode gloed over de stenen. Overal herfstkleuren. Het was een prachtig gezicht. In die sfeer bedacht hij zich dat het bouwwerk waar hij bij stond ouder is dan de piramides in Egypte. En dat zich hier ooit taferelen afspeelden waar niemand zich tegenwoordig nog een voorstelling van kan maken.

Fantasie, kunst en geschiedenis

Bij dat hunebed in Valthe ging zijn fantasie met Harry op de loop. Hij dacht aan verloren contacten met het dodenrijk en aan geheimzinnige rituelen. De vraag die hij zich stelde was hoe de pracht, de mystiek en het verleden van een locatie als deze verbeeld konden worden. Niet veel later schilderde hij zijn eerste hunebed. Velen volgden. En hij ging er blogs over schrijven.

Over Harry Wibier

Zo lang als hij zich kan herinneren hanteert Harry kwasten, stiften en potloden. Veel heeft hij geleerd door gewoon te proberen, maar het gaat te ver om hem een autodidact te noemen; tal van kundige leraren hebben hem veel bijgebracht op school en tijdens cursussen. Daarnaast leest en kijkt hij veel, bijvoorbeeld in musea en boeken.

Harry Wibier in Sprovedyssen, Denemarken

Curriculum Vitae

Van oorsprong is Harry maatschappijhistoricus met een specialisatie in media. Ook is hij afgestudeerd in bedrijfskundige informatica. De afgelopen jaren was hij beroepsmatig actief als journalist, redacteur, informatiemanager en (senior) ICT- en organisatieadviseur. Tegenwoordig werkt hij als creatief ondernemer. In die hoedanigheid schrijft hij SEO-teksten en creëert hij content voor webpagina’s. Wil jij ook goede teksten? Ga dan naar copy en content.

Dolm, steentijd en kunst

Deze site is begin 2015 ontstaan. Sinds zijn bezoek aan Valthe heeft vooral de steentijd Harry’s passie. Vandaar de naam. ‘Dolm’ is een afgeleide van het woord ‘dolmen’. (Een dolmen is een Frans of Brits hunebed. Meervoud is dolmens.) Langzaam maar zeker is dolm.nl uitgegroeid tot een digitaal logboek met foto’s van schilderijen, indrukken van historische plekken en verslagen van boeken. De steentijd vormt nog steeds de rode draad in al zijn activiteiten.

© 2024 Dolm

Theme by Anders Norén