Dolm

Lanyon Quoit. Het omgewaaide hunebed

Storm over Engeland

Duizenden jaren staat Lanyon Quoit fier overeind op het kale met heide bedekte heuvellandschap van Cornwall. De deksteen staat zo hoog op vier dragende stenen dat een man er op zijn paard onderdoor kan rijden. Tot 1815. Het is het jaar dat Napoleon troonsafstand doet. Stormen teisteren Europa, ook het Verenigd Koninkrijk. Lanyon Quoit bezwijkt erdoor. Een dragende steen raakt onherstelbaar beschadigd. De lokale bewoners trekken het zich erg aan; er zijn veel meer neolithische monumenten in de omgeving, maar niet een zo hoog als deze. Herstel is gewenst. Actie volgt. In 1924 is er genoeg geld. Kapitein Giddy van de Royal Navy coordineert de restauratie. Maar wat er komt te staan lijkt niet meer op de oude dolmen. Het resultaat telt drie draagstenen en is manshoog. Het neolithische monument schittert nooit meer in zijn oude glorie.

Lanyon Quoit wordt een icoon

Is dat erg? Voor historici en archeologen is het een groot gemis. Voor esthetici minder. De deksteen staat steviger en lager, maar ook mooier. Het levert van bijna ieder gezichtspunt een prachtig plaatje op. Niet voor niets is het tegenwoordig een van de meest gefotografeerde dolmens van het Verenigd Koninkrijk. Er staan duizenden foto’s van op Internet. Dat neemt niet weg dat het nog kaal en winderig is in het verlaten landschap rondom Lanyon Quoit. Souvenirwinkeltjes, kaartjesloket of touristendrommen vind je er niet. Maar zoek en je zal vinden; dit megalithische wonder ligt ten noordwesten van Penzance, 50 meter ten westen van de weg van Madron naar Morvah.

Betovering

Ik zie de stenen van Lanyon Quoit voor het eerst op mijn computerschem. Het beeld betovert mij. De foto’s komen gelijk in een speciaal mapje waar ik afbeeldingen van iconische hunebedden bewaaar, speciaal voor toekomstige schilderprojecten. Na enige tijd begin ik te schilderen op stukken behangpapier van 24 x 32 centimeter. Eerst twee stukken. Dan doe ik iets wat ik jaren niet heb gedaan. Ik ga aquareleren. Twee keer. Het resultaat bevalt me, maar desondanks keer ik terug naar het behang, want ik heb het voornemen primitieve tekeningetjes toe te voegen. Als oude scandinavische afbeeldingen met een sterk verhalend karakter. Terwijl ik schilder beeld ik me onder de betovering van Lanyon Quoit avonturen, legendes en mythen uit lang vervlogen tijden in. Wie goed kijkt naar de laatste drie schilderingen van Lanyon Quoit kan ze meebeleven.

Next Post

Previous Post

© 2024 Dolm

Theme by Anders Norén