Dolm

Prehistorische kunst in Groningen

‘David Bowie is’ staat op de gevel van het museum in Groningen. Het recente overlijden van de rockheld is voor mij reden deze tentoonstelling te bekijken. De bonus: In de vaste collectie vind ik indrukwekkende prehistorische kunst uit Groningen, waaronder één van de mooiste objecten die ik ooit heb gezien.

Vanaf 13.00 uur mag ik naar binnen bij de vleugel van het Groninger Museum waar allerlei items van David Bowie te bezichtigen zijn. Omdat ik een uur te vroeg ben, ga ik eerst naar het overige aanbod. Dat is niet mis. Ik zie onder andere prachtig werk van het beroemde schilderscollectief De Ploeg. Één zaal daarachter bevinden zich tientallen voorwerpen die iets vertellen over het Groninger verleden.

Brons

Het blijkt een reis door de tijd; langs rupsbanden van een bevrijdingstank en de presse-papier van Aletta Jacobs kom ik bij een object dat is gemaakt op drempel van de steentijd; een hanger van 2000 voor Christus. Van brons. Het is de eerste prehistorische kunst in Groningen die ik zie en het is uitmuntend!20160317_123208

Het eerste dat mij opvalt is de moderne vormgeving. Ik ben ervan overtuigd dat de hanger niet misstaat in een collectie moderne sieraden van een hedendaagse galerie. Toch is dit object gevonden in het veen bij Onstwedde.

20160317_123105

Steen

Van de rij vuurstenen werktuigen kijk ik niet op; die had ik eigenlijk wel verwacht. Maar de stenen bijl, ooit geofferd in het veen bij Stadskanaal, laat mij zeker een minuut met de neus bijna tegen het glas staan. Het 5.000 jaar oude robuuste gereedschap ziet er vreemd genoeg aerodynamisch uit. Ik vraag mij af of het ooit is gemaakt voor gebruik. Waarschijnlijker lijkt mij dat hij puur als sierobject voor het offer is gecreëerd.

Rock

Dit alles staat in schril contrast tot het rock- en glittergeweld rondom de popgod waar ik eigenlijk voor kwam. Twee en een half uur lang laat ik ‘sound and vision’ tot mij komen. Een feest voor een liefhebber als ik. Maar eenmaal buiten denk ik vooral terug aan de hanger. Hij zou Bowie in zijn vroege jaren goed hebben gestaan.

Next Post

Previous Post

© 2024 Dolm

Theme by Anders Norén