Dolm

hunebedden in Frankrijk: Waar vind je ze en hoe zien ze eruit?

Hunebedden in Frankrijk zijn prachtig. Misschien vind je ze minder spectaculair dan de menhirvelden of de grote grafheuvels. Soms liggen ze zelfs bijna onvindbaar in de bosjes. Toch zijn ze zeer de moeite waard; de dolmen a couloir. Franse Hunebedden dus. Een kleine greep uit het enorme aanbod.

Dolmen de Mare-Kerioned

Dolmen de Mare-Kerioned

Hunebedden in het westen van Frankrijk

In Bretagne staat lang niet ieder hunebed goed aangegeven. Twee keer overkomt het me dat ik ondanks de bewegwijzering geen spoor van een steentijdmonument kan vinden. Maar meestal lukt het me na enig zoeken. Vaak ben ik volkomen verrast door de omvang.

Dolmen de Mane-Kerioned

Mane-Kerioned en Rondossec

Rondossec

Sommige sites blijken drie hunebedden te bevatten die ooit gezamenlijk deel uitmaakten van een enkele grafheuvel. De dolmens de Mane-Kerioned bijvoorbeeld. Ze staan in Carnac. Eentje bevat een draagsteen met authentieke versieringen. Het geheel stamt uit 3500 voor Christus. Niet veel verder – in Rondossec – rijd ik door een eenvoudige woonwijk. Er is geen parkeerplek bij dit fraaie trio dat vanaf een afstandje amper te zien is. Het lijkt wel een braakliggend terrein. Eenmaal tussen de stenen wordt de ruige schoonheid zichtbaar. Ik maak een schilderij van deze stenen. De onooglijke huisjes die achter de hunebedden staan laat ik weg om de historische sfeer een beetje te behouden.

Dolmen de Crocuno

Dolmen de Crocuno

Crucuno

Mijn persoonlijke favoriet is de dolmen de Crucuno. Negen stenen dragen een 40 ton zware deksteen. Er staat een boerderij tegen aan en waarschijnlijk ontstond in dat agrarische bedrijf het voornemen het historische monument uit 4000 voor Christus grotendeels te slopen. Anders was het de dorpsgemeenschap die het plein wat praktischer wilde inrichten. Hoe dan ook; het ding is in de 19e eeuw drastisch verkleind, maar imponeert met zijn korte gedrongen uiterlijk nog steeds. Nu biedt het bouwwerk beschutting in geval van regen; als ik erin wil, stuit ik op een stuk of zes droge toeristen.

Pierres plates

Dolmen des Pierres Plates, Locmariaquer, Bretagne, France. (1/2)

Dolmen des Pierres Plates, Locmariaquer, Bretagne, France. (1/2)

Tot slot het drukst bezochte hunebed dat ik in Frankrijk zie; Pierres plates nabij Locmariaquer. Als je aan komt lopen over het duinpad, lijkt het op een zandbult met een grot erin. Eenmaal naderbij worden de prachtige platte dekstenen zichtbaar. Binnenin bevindt zich weer zo’n prachtige bewerkte steen. Naast de ingang staat een menhir waar menig bezoeker opklimt. Waarschijnlijk om de omgeving beter te kunnen overzien, want de plek biedt schitterend uitzicht over de zee. Ook hier blijkt maar weer eens dat de gratis toegankelijke locaties wat betreft schoonheid makkelijk kunnen wedijveren met de betaalde.

Dolmen des Pierres Plates, Locmariaquer, Bretagne, France. (2/2)

Dolmen des Pierres Plates, Locmariaquer, Bretagne, France. (2/2)

meer Hunebedden in Frankrijk

Bovenstaande hunebedden of dolmen bevinden zich in Bretagne. Elders in Frankrijk staan ze ook. Bijna Vijfduizend in totaal. Wat hierboven staat beschreven is dus slechts een kleine selectie. In Draguignan staat bijvoorbeeld de Feeënsteen, die ooit een aanslag had te verduren. En bij Lodève staat een hunebed met geheimzinnige rotsen met uitgehouwen bekkens en gootjes. Het aanbod lijkt eindeloos.

Next Post

Previous Post

© 2025 Dolm

Theme by Anders Norén