Kom je het in Nederland tegen, dan is er sprake van vandalisme. Maar er zijn plekken waar krassen in megalithische monumenten deel zijn van de attractie.

De megalithische kunst komt het meest voor in Ierland. In Knowth alleen al zijn meer dan 200 met spiralen, ruit- en slangvormen gegraveerde stenen gevonden. Soortgelijke versieringen duiken ook op in Wales en de Schotse eilanden. Zoals bij zo veel vondsten uit de Steentijd kunnen we naar de betekenis ervan alleen maar raden. Dat het hier kunst uit de steentijd betreft is duidelijk.

IMG_2113IMG_2114Ook in Frankrijk komen veel gegraveerde steentijdmonumenten voor. In Gavrinis bijvoorbeeld is een grafheuvel waarvan iedere steen met centimeters diepe lijnen is opgesierd. Wie goed kijkt ziet niet alleen eindeloze herhalingen van bogen, maar ook hier en daar wigvormen, hoornen en bijlen. Sommige versieringen dateren al uit de periode van voor de bouw van de tombe. Een deel van de Table des Marchands in Locmariaquer sluit als een puzzelstukje aan op de voorstelling. Daaruit blijkt dat er flink met het bouwmateriaal is gesleept.

De graveringen in Spanje zijn hier en daar aangevuld met zwarte en rode verf. Mogelijk waren er meer kleuren en wellicht waren de versieringen elders ook kleurrijker dan ze nu zijn en is dit alleen in het gunstige Spaanse klimaat bewaard gebleven.

Bijzonder zijn de krassen in het hunebed van het Duitse Züschen, die lijken op primitieve voorstellingen van een ploeg. Ze zijn uniek in Noord Oost Europa. De rest van de hunebedstenen zijn in Denemarken en Duitsland net zo glad als die van onze Drentse hunebedden.

Written by HRWibier

2 Comments

Musée de l ‘homme - Dolm.nl

[…] van een man in. Ik vermoed iets te zien, maar ben niet zeker. Desondanks ben ik onder de indruk. Bewerkte stenen uit deze periode ken ik hoofdzakelijk met motieven van strepen en spiralen. In Bretagne zag ik […]

Comments are closed.