Dolm

Inktober: Zeven tips voor als je meedoet aan deze uitdaging

Inktober is een jaarlijks terugkerende uitdaging voor tekenaars die graag met inkt werken. De spelregels zijn eenvoudig; iedere dag in oktober plaats je een inkttekening op social media. De bedoeling is dat je op die manier je vaardigheden met inkt verbetert. In 2023 deed ik voor de vierde keer mee. De resultaten van Inktober 2020, Inktober 2021 en Inktober 2022 staan elders op deze site. Hieronder staat die van 2023. Wil je ook meedoen aan Inktober en weten welke tips en trucs ik naar aanleiding van mijn ervaring mee kan geven? Lees dan dit artikel.

1: De trefwoorden van Inktober. Doen of niet doen?

De organisatie van Inktober voorziet in trefwoorden. Je hoeft ze niet te gebruiken, maar het mag wel. Of je er goed aan doet is afhankelijk van je persoonlijke doelstellingen. Doe het vooral niet als je je wilt bekwamen in een specifiek onderwerp en een uitgesproken idee hebt van wat je wilt tekenen. Doe het vooral wel als je op een verrassende manier uitgedaagd wilt worden en uit je comfortzone getrokken wilt worden.

Een andere reden om je wel aan de trefwoorden te houden is dat je je werk dan beter kunt vergelijken met dat van andere deelnemers. Het enige wat je hoeft te doen is te zoeken op de juiste hashtags. Op die manier leer je meer. Daarnaast bied je andere deelnemers de gelegenheid om van jouw werk te leren. Ook helpt het om je werk onder de aandacht van een nieuw publiek te brengen.

2: Werk in het voren!

Zelf speel ik altijd een beetje vals. Eind september begin ik al met tekenen. Zo zorg ik dat ik altijd een dag of drie voorloop. De reden is dat er altijd van die dagen zijn dat ik geen inspiratie heb. In dat geval is het beter om iets anders te gaan doen; wandelen, een museum bezoeken, uitgebreid koken, televisie kijken of noem maar op. Zo krijg ik weer inspiratie. Tegelijkertijd geldt dat er dagen zijn dat alles vanzelf lijkt te gaan. Die benut ik altijd ten volle. Soms maak ik op zo’n dag wel vier of vijf tekeningen!

3. Denk verder dan de trefwoorden van Inktober.

De trefwoorden kunnen leuke inspiratie en extra uitdaging bieden. Let wel op met een al te voor de hand liggende invulling ervan. Je loopt namelijk het gevaar een simpele tekening te maken, die in vergelijkbare vorm honderden keer op Instagram komt te staan. Neem bijvoorbeeld het trefwoord ‘Spicey’. Je wilt niet weten hoeveel deelnemers een Spaanse peper tekenen. Of een stripfiguurtje waar de vlammen uitslaan als gevolg van heet eten. Niet alleen gaat je werk op die manier onder in de massa, maar je kunt je ook nog de vraag stellen of je jezelf wel voldoende hebt uitgedaagd. Vandaar dat ikzelf de keuze heb gemaakt om bij dit woord een eerbetoon aan de Amerikaanse pop-art kunstenaar Mel Ramos te maken.

4. Gebruik een lichtbak.

Een lichtbak is een glazen plaat met een lamp eronder. Soms vind je in de juiste winkel een even platte als betaalbare uitvoering met LED-verlichting. Je kunt er een potloodschets op leggen en die dan overtrekken op een nieuw vel met inkt. Als er dan iets misgaat, heb je altijd nog de schets, zodat je niet helemaal overnieuw hoeft te beginnen. Vooral bij ingewikkelde tekeningen is dat een groot voordeel. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor mijn Mona Lisa met dolk veel baat bij gehad. Als je geen lichtbak hebt, kun je overigens een vergelijkbaar effect bereiken door je schets op het raam te plakken. En natuurlijk kun je ook met de computer werken…

5. Experimenteer!

Het doel van Inktober is te leren en dat kun je alleen als je grenzen verlegt en risico’s durft te nemen. Vandaar dat ik werk met verschillende soorten papier, stiften en inkt. Soms teken ik snel, soms juist uitermate zorgvuldig en secuur. Iedere nieuwe benadering kan iets waardevols opleveren. Hierboven kun je bijvoorbeeld zien dat ik incidenteel een goudkleur heb toegevoegd en met stiften van verschillende diktes heb gewerkt. Zelf ben ik erg tevreden met die resultaten.

6. Ga niet voor de likes.

Als je zoveel mogelijk hartjes bij je posts wilt krijgen, kan Inktober een frustrerende bezigheid worden. Het is mij namelijk vaak overkomen dat ik bij een tekening waar ik erg ingenomen mee was amper reacties kreeg. Ook het omgekeerde kwam vaak voor; dan denk ik me er makkelijk vanaf gemaakt te hebben en dan kreeg ik enorm veel enthousiaste reacties. Hartjes zijn in dat opzicht een bijzonder slechte graadmeter voor de kwaliteit van de tekeningen.

7. Doe Inktober voor de lol!

De enige manier om echt iets te leren met behulp van Inktober en er plezier aan te beleven is door er de lol ervan te blijven inzien. Plaats bijvoorbeeld af en toe een grap of verstop iets geks in je tekening. Of droom lekker weg bij het betreffende onderwerp. Zelf had ik bijvoorbeeld heel veel plezier om de druïde in het plaatje hierboven te voorzien van een volle en een lege tak, die elk een ander seizoen vertegenwoordigen. Ook vond ik het erg leuk om het licht nadrukkelijk van opzij te laten komen. Dat zijn van die kleine dingetjes waardoor ik veel plezier aan het tekenen beleef.

Dit waren de tips. Naar ik hoop kun je je voordeel ermee doen. Zelf kijk ik in ieder geval weer uit naar een nieuwe editie van Inktober! Naar ik hoop kan ik dan ook jouw tekeningen bewonderen.

Mijn tekeningen zijn overigens te koop. Aarzel niet om even te bellen of te mailen (06-24987624/info@dolm.nl) als je geïnteresseerd bent. Het formaat is om en nabij A4. Voor meer werk kun je kijken in de galerie.

Een andere mogelijkheid om de inkttekeningen in je bezit te krijgen is een afdruk te bestellen via de Dolm Shop op RedBubble. Een groeiend aantal komt langs die weg beschikbaar.

Next Post

Previous Post

© 2025 Dolm

Theme by Anders Norén