Dolm

31 Inkttekeningen in 31 dagen. Het resultaat van inktober 2021

Traditioneel is oktober de maand om inkttekeningen te maken. Daarom verscheen die maand in 2020 op deze site een serie inkttekeningen van hunebedden. Voor 2021 volgde ik de trefwoorden van de organisatie die schuilt achter al dat tekenwerk met inkt in oktober. Deze staan op de site van Inktober. Dat leverde verrassende resultaten op, vooral omdat ik trouw wilde blijven aan de historische thematiek van dolm.nl. Nieuwsgierig? Kijk dan snel hieronder.

Inkttekeningen week 1

De eerste week gebruikte ik twee keer ambachtelijk papier met een bijzondere structuur: Dag 1 en dag 7. De bijbehorende trefwoorden zijn ‘Crystal’ en ‘Raven’. Voor de derde dag tekende ik originele grafvondsten na. Ik had ze gezien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Oorspronkelijk komt dit keramiek uit de Drentse grond bij hunebed D19 in Drouwen. Voor dag 6 tekende ik een hunebed met een mannetje erop. Stripliefhebbers herkennen hier misschien The Spirit, een stripfiguur van de virtuoze tekenaar Will Eisner.

Inktober week 2

Een tweede referentie naar Drentse hunebedden kwam op dag 10: Pick. Liefhebbers herkennen direct hunebed D40 dat vlakbij Emmen ligt. Het hunebed van de dag ervoor is de Brutkamp dat zich nabij Albersdorf bevindt. De enorme deksteen past goed bij het thema ‘pressure’. De tekening van dag 14 verwijst onmiskenbaar naar Stonehenge, een oeroude klok voor bij het thema ‘tick’.

Inkttekeningen week 3

De derde week bevat twee inkttekeningen die naar Stonehenge verwijzen. Eentje laat Stonehenge als kompas zien, de ander als maaninstallatie. Ook de tekening van dag 19 verwijst naar een neolithisch monument in Engeland. Het is Mên-an-Tol, een raadselachtige stenenrij in Cornwall.

Inkttekeningen week 4

Liefhebbers van Playmobil reageerden via Instagram enthousiast op de foto die ik van de mammoet had gemaakt. Zelf was ik erg blij met de tekening van dag 25; als je goed kijkt zie je een ontsierende spetter vogelpoep op het hunebed.

De laatste drie dagen

Ook de op twee na laatste tekening maakte ik weer op ambachtelijk papier. De laatste twee tekende ik net als de meeste inkttekeningen in een schetsboek met witte pagina’s.

Next Post

Previous Post

© 2024 Dolm

Theme by Anders Norén