Dolm

Schimmeres. Wat maakt dit hunebed zo speciaal?

Schimmeres is een heel speciaal hunebed, uniek voor Nederland. Wil je weten waarom? Lees dan de uitleg hieronder.

Schimmeres, een ander type

Hunebedden bestaan in soorten en maten. Alle Nederlandse exemplaren vallen onder de typen portaal- en ganggraven. Op eentje na dan. Dat is D43 Schimmeres. Het ligt aan de Odoornerweg in Emmen, verscholen achter een paar volkstuintjes. Als je er naartoe loopt, zie je onmiddelijk dat het afwijkt van ieder ander Drents hunebed. Het lijkt namelijk te bestaan uit twee kleine hunebedjes die zijn geplaatst in een enorme met aarde gevulde langwerpige, bijna rechthoekige steencirkel. Deze constructie is typerend voor een langgraf.

Langgraf

Schimmeres is een langgraf. Dit type hunebed of dolmen zien we meer in het buitenland. In Duitsland bijvoorbeeld. In een bos bij Albersdorf liggen er maar liefst drie bijelkaar. Elders in dat land vind je er nog meer. En ook in Denemarken kan je langgraven bezoeken. Bijvoorbeeld Den Hvide Sten op Møn. Dat is twee en een half keer zo lang is als het monument bij Schimmeres.

Bruyn Stien

Vroeger heette Schimmeres ‘Bruyn Stien’. Voor Europese begrippen is het geen groot langgraf, maar desondanks is het met zijn veertig meter lange en zeven meter brede steencirkel nog behoorlijk imposant. De kleine steentjes in de krans zijn niet authentiek, maar aangebracht tijdens een restauratie in de vroege jaren zestig. In die periode troffen onderzoekers op Schimmeres drie met stenen afgedekte kuilen aan. Vlakbij zijn ook 90 potten gevonden uit de Steentijd. Die hoorden bij een ander Drents hunebed dat in 1870 is gesloopt.

impressies van Schimmeres

Persoonlijk vind ik langgraven vaak nog impossanter en mysterieuzer dan de andere typen hunebedden. Ze zijn minder toegankelijk. De overledenen die erin liggen hebben al direct na de bijzetting geen contact meer met wereld van de levenden. Er is geen open toegang. De doden zijn voor altijd weggestopt. De berg aarde om de grafkamer heen en de stenen die daaromheen staan maken de afstand definitief, schijnbaar onoverbrugbaar. Dat vind ik fascinerend, vooral nu de millennia dit effect hebben versterkt. Daarom maakte ik vijf digitale tekeningen van Schimmeres, een neolithisch monument dat afstand tot de doden schept in tijd en ruimte. Je kan ze hieronder bekijken.

Next Post

Previous Post

© 2024 Dolm

Theme by Anders Norén