Stonehenge is een iconische verschijning met meerdere verrassende kanten. In de eerste plaats kun je het zien als een neolithisch architectonisch monument met verschillende bouwfases. Daarnaast is het een toeristische trekpleister van jewelste. Ook is Stonehenge voor velen een spirituele plek waar je je meerdere keren per jaar op belangrijke momenten kunt vergapen aan zon en maan. Ten slotte kan je Stonehenge zien als een bron van inspiratie voor meesterlijke kunst.
Stonehenge en AI als kunstenaar
Deze blog staat in het teken van deze inspirerende kant van Stonehenge. Meerdere kunstenaars hebben zich laten inspireren door de stenen. Veel ook niet en dat is best jammer, want hoe zou het zijn als grote kunstenaars als Rembrandt van Rijn of Piet Mondriaan er een schilderij van hadden gemaakt? De gedachte alleen al maakte mij bijzonder nieuwsgierig. Vandaar dat ik de vraag aan AI heb voorgelegd. Soms moest ik het resultaat een beetje bijwerken en in enkele gevallen kon ik er zelfs helemaal geen chocola van maken, maar over het algemeen kan ik niet anders zeggen dan dat ik enthousiast werd van de verrassend goede afbeeldingen.
Stonehenge zoals je het nog nooit hebt gezien
Hieronder zie je de tien gegenereerde kunstwerken die mij het meeste raken. Het schilderij dat bij de kop van deze blog staat is overigens gebaseerd op het werk van de Tsjechische Art Nouveau kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939). Het werk dat hierboven staat komt voort uit de opdracht een schilderij van Stonehenge te maken in stijl van de fauvist Henri Matisse (1869-1954). Deze heb ik vooral geplaatst om te laten zien dat de combinatie van AI en kunst niet altijd een toppertje oplevert. De afbeelding op zich is best goed, maar je moet wel een hele grote kunstkenner zijn om hier een Matisse uit te halen.
1. Vincent van Gogh (1853-1890)
Het belang van deze post-impressionist laat zich niet overschatten; expressionisten en fauvisten zijn hem veel dank verschuldigd, in de zin dat Van Gogh deuren naar een nieuwe zienswijze heeft geopend. Hij was weliswaar ooit in Engeland, maar verbleef daar voornamelijk in London. Dankzij AI kunnen we nu zien hoe hij Stonehenge geschilderd zou kunnen hebben.
2. René Magritte (1898-1967)
Deze Belgische surrealist vervalste in de oorlog schilderijen om in zijn levensonderhoud te voorzien, onder andere door abstract werk van Pablo Picasso en Georges Braque na te maken. Daarna ging hij over op een realistische stijl. Je kent hem wellicht van de tekst Ceci n’est pas une pipe, waar een fraai geschilderde pijp bij staat afgebeeld.
3. Pablo Picasso (1881-1973)
Deze begaafde kunstenaar was zo veelzijdig dat AI er amper uitkwam om een schilderij in zijn stijl te maken. De man kon alles, van super realistisch tot kinderlijk vrij. Picasso heeft zich veelvuldig laten inspireren door de Griekse oudheid en prehistorische grottekeningen, maar nooit door Stonehenge. Jammer, want je zou toch zeggen dat er kubistisch potentieel in zit.
4. Gustav Klimt (1863-1918)
Deze Oostenrijkse symbolist wordt vaak geassocieerd met jugendstil en art nouveau. Het bekendst zijn de vrouwenportretten van zijn hand, dikwijls uitbundig gedecoreerd met bladgoud. Als Nederlanders mogen we trots zijn op de grote invloed die het werk van Jan Toorop (1858-1928) op hem heeft gehad.
5. Friedensreich Hundertwasser (1928-2000)
Deze kunstenaar en architect dankt veel van zijn roem aan de kleurrijke huizen die hij heeft ontworpen. Kenmerkend zijn de organische vormen en het mozaïekwerk die je daarin ziet. Het Hundertwasserhaus in Wenen is wereldberoemd. Ook zijn bonte schilderijen zijn zeer de moeite van het bekijken waard.
6. Salvador Dali (1904-1989)
Deze onnavolgbare kunstenaar sprak met zijn surrealistische schilderijen en sculpturen een groot publiek aan. Hij is onder meer de ontwerper van het herkenbare logo van de Chupachup lollies. Daaruit blijkt al dat hij vies was van reclame. Soms leek het er zelfs op dat hij zichzelf als een merk in de markt zette.
7. Andy Warhol (1928-1987)
Hij was kunstenaar, filmregisseur, muziekproducent, acteur en auteur. Beroemd zijn de zeefdrukken die hij maakte, onder andere van Marilyn Monroe, Elvis Presley en Elizabeth Taylor. Met zijn commerciële inslag en serieproductie was hij het boegbeeld van de popart. Het Andy Warhol Museum in Pittsburgh is met 12.000 werken het grootste museum ter wereld dat is opgedragen aan een enkele kunstenaar.
8. Roy Lichtenstein (1923-1997)
Misschien niet het boegbeeld van de popart als Warhol, maar wel een van de voornaamste exponenten. Zijn beroemdste werken zijn ontleend aan grote uitsnedes van stripverhalen, waar hij de tekstballonnen gewoon in liet staan.
9. Joan Miró (1893-1983)
Met Picasso en Dali behoort deze Spaanse surrealist tot de grote drie kunstenaars die dat land in de twintigste eeuw heeft opgeleverd. Zijn biomorfische school vond amper navolging, met het logische gevolg dat zijn werk nog steeds bijzonder herkenbaar is.
10. Claude Monet (1840-1926)
De beste doeken van Claude Monet begrijp je alleen als je er afstand van neemt. Van dichtbij lijkt zijn impressionistische werk vaak niet meer dan een sfeervolle bonte mengeling van kleuren die met een extreem losse toets zijn aangebracht. Maar goed, hij was dan ook geen fijnschilder, maar een van de begaafdste voorgangers van het impressionisme. Die losse toets zie je niet goed terug in deze weergave van Stonehenge. Desondanks is de invloed van de meester onmiskenbaar, mede door het kleurgebruik.
(De illustraties op deze pagina zijn gegenereerd met behulp van kunstmatige intelligentie (openart.ai) en vervolgens deels bewerkt op de computer met het programma Krita.)