Dolm

Avebury is dé plek voor neolithische Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden van Avebury zijn buitengewoon indrukwekkend, bijna magisch. Een prehistorische superplek die je niet mag missen als je in Engeland bent. Je kan er dagen rondhangen. Heb je daar niet de tijd voor, bezoek dan in ieder geval deze drie plekken. 

Stenen binnen de henge van Avebury

Top bezienswaardigheden in Avebury

Wonderlijk genoeg gaan de meeste toeristen naar Stonehenge dat 45 autominuten zuidelijk ligt. Zij weten waarschijnlijk niet dat Avebury voor de echte liefhebber van steentijdmonumenten veel aantrekkelijker is. Het telt meer, oudere en grotere bezienswaardigheden. Op Windmill Hill bijvoorbeeld – anderhalve kilometer buiten het dorpje – bevinden zich ringpatronen van 5600 jaar geleden. Aan de andere kant van het dorp ligt een oud onttakeld heiligdom. De verdwenen stenen van de cirkels maken nu deel uit van de huizen in het dorp. Het zijn niet de enige keien die zijn missen. In Avebury lopen bijvoorbeeld oeroude paden tussen de lokaties. Enkele daarvan waren geflankeerd door honderden stenen. De meesten zijn er nu helaas niet meer. 

Water 

De reden dat de vroege boeren zoveel moeite deden om dit landschap te transformeren is waarschijnlijk de aanwezigheid van tal van natuurlijke bronnen. Ze zijn vooral in de winter zichtbaar, als de kalkrotsen onder de grond verzadigd raken met water. Her en der ontstaan dan beekjes en plassen. Dat moet veel indruk gemaakt hebben op de eerste bewoners van het gebied. De heuvel, het heiligdom, de paden en de bronnen vormen echter niet de drie absolute hoogtepunten van de bezienswaardigheden in Avebury. Die toppers staan hieronder beschreven. De toerist met een beperkte hoeveelheid tijd, doet er verstandig aan hiermee te beginnen. 

De bezienswaardigheden van Avebury

1. De steencirkel en de henge 

Artistieke interpretatie van het
bovenaanzicht van de henge

Avebury staat vooral bekend om de steencirkel. De stenen bevinden zich binnen een enorme ronde aarden wal met greppel erom. Dit is de henge. Hij heeft een straal van 180 meter. Twee kruisende wegen lopen erdoorheen. Daaraan liggen meerdere huizen, waaronder een oud landhuis (Avebury Manor) met een prachtig aangelegde tuin. Ook het bezoekerscentrum met een tentoonstelling, de eetgelegenheid en het souvenirwinkeltje bevinden zich binnen de henge. Omdat er zoveel te zien en te beleven is, kost een verblijf al snel meerdere uren. Het is fascinerend om de grillig gevormde stenen van dichtbij te bekijken en aan te raken. Een blik vanaf de vijf meter hoge wal in de diepe greppel is bijzonder indrukwekkend. Zeker met de wetenschap dat het hoogteverschil vroeger meerdere meters groter was. Dit is prehistorische landschapsontwikkeling op grote schaal! (Overigens niet zo groot als in het minder bekende Thornborough.)

De ingang van West Kennet Longbarrow

2. West Kennet Longbarrow 

Anderhalve kilometer buiten de henge ligt een bouwwerk dat bijna net zo oud is als de graafwerkzaamheden op Windmill Hill. Het is een langgraf. Net als alles in Avebury is de omvang buitenproportioneel. Meer dan honderd meter. Ter vergelijk; Schimmeres – het enige hunebed dat op een langgraf lijkt in Nederland – meet veertig meter. Als klap op de vuurpijl bevat West Kennet Longbarrow een gang met vijf grafkamers. De diepst gelegen kamer vangt op de kortste dag het licht van de ondergaande zon. Misschien nog indrukwekkender is het gegeven dat deze grafkamers net als elders aangelegde exemplaren gebouwd lijken te zijn voor resonantie bij een bepaalde frequentie. De herrie die hierdoor kan ontstaan is enorm. Dit maakt de toepassing van bepaalde muziekinstrumenten tot een angstaanjagende gebeurtenis. Alsof de doden herrijzen! 

3. Silbury Hill 

Van alle raadselachtige bezienswaardigheden in Avebury roept Silbury Hill misschien nog wel de meeste vragen op. Deze meer dan dertig meter hoge kunstmatige heuvel is zo groot dat Stonehenge moeiteloos op de platte top past. De greppel eromheen leverde het bouwmateriaal. Deze was oorspronkelijk negen meter diep. ‘s Winters loopt er water in. Dat doet vermoeden dat deze grootste kunstmatige heuvel van Europa diende als een soort van heilige obbeservatieplek voor het water. Andere mogelijkheden laten zich afstrepen. Schadelijk tunnelonderzoek uit het verleden leverde namelijk niets op. Geen grafkamers vol goud of potscherven, geen mensenoffers, helemaal niets. Enkel kalksteen, grind en aarde. 

Silbury Hill

tips bij de bezienswaardigheden van Avebury

  • Toegang tot de bezienswaardigheden van Avebury is gratis. Parkeren kost geld, behalve voor leden van The National Trust. Zij kunnen ook gratis naar Avebury Manor en de tentoonstellingen.  
  • De paden tussen drie bovenstaande attracties zijn redelijk goed bewandelbaar. Het zijn graspaden. De totale lengte is rond de vier kilometer. Kijk wel uit met oversteken: Het verkeer komt eerst van rechts en dan pas van links!  
  • Steve Marshall schreef een prachtig boek met de Titel ‘Exploring Avebury. The essential guide’. Ook zijn site exploringavebury.com behoort tot de betere over het onderwerp. Het fotomateriaal alleen al maakt een bezoek de moeite waard.  

Next Post

Previous Post

© 2024 Dolm

Theme by Anders Norén