Dolm

Mijn vondsten op het mammoetstrand (oftewel de Maasvlakte)

De Maasvlakte is gecreëerd met zand dat tal van prehistorische resten bevat; van hyenakeutels tot vuursteenafslagen. Ik ga er zoeken.

Het voorlichtingscentrum op de Maasvlakte heet Futureland. Een indrukwekkende tentoonstelling maakt inzichtelijk hoe enorme machines met bazaltblokken en Noordzeezand nieuw land voor de haven van Rotterdam creëren. Aan het eind van de rondgang staat een vitrine vol houtskoolresten, mammoetbotten, versteende poep en noten. Het is allemaal afkomstig uit het gebruikte Noordzeezand dat vol zit met resten van mensen en dieren uit de oertijd. Er is zelfs een heus schedelfragment. Van een mens!

IMG_3225Afslagsteen

Het topstuk is niet getraceerd binnen een complex archeologisch project, maar gewoon gevonden op het strand. Een man die er regelmatig zoekt vond deze kern van vuursteen, gebruikt door Neanderthalers om scherpe stukjes vanaf te slaan. Het is 50.000 tot 100.000 jaar oud. Ik sta met mijn ogen te knipperen. Zoiets wil ik ook wel vinden. En dat kan. Elders lees ik dat het strand nog dagelijks prachtig archeologisch materiaal prijs geeft. Er bestaat zelfs een website waar deskundigen mijn eventuele vondsten op hun waarde beoordelen.

Paleontoloog op de maasvlakte

Enthousiast rijd ik naar het strand van de Maasvlakte. Ik voel me een heuse paleontoloog. De eerste plek waar ik uitstap levert weinig op. Meer dan een paar schelpen en een half versteend stuk hout vind ik niet. Ik rijd snel verder naar een plek waar minder mensen komen. En ja hoor: Op de vloedlijn tref ik een tientallen meters lange strook stenen en objecten aan waar ik de meest fantastische vormen en kleuren tussen ontdek. Enthousiast stop ik ze in mijn zakken. Als ik naar huis rijd krijg ik visioenen van alle beesten waar ik mogelijkerwijs restjes van bij me heb. Wolharige neushoorns. Oerossen.  Hyena’s. Misschien iets Neanderthalerigs …

IMG_3265IMG_3272

Oervondstchecker

Thuis aangekomen fotografeer ik de prehistorische schatten en geef ze aan bij oervondstchecker.nl. Nog even vergaap ik mij aan de dagvangsten van mijn collega-paleontologen; botten, kiezen en noem maar op. Binnen het uur krijg ik per mail het bericht dat mijn in totaal meer dan 40 vondsten zijn bekeken. Razend benieuwd check ik de site. Helaas. IJzeroer en gewone vuurstenen. Niets bijzonders. Volgende keer beter.

Fossielensafari op de maasvlakte

De tweede poging doe ik maanden later onder deskundige begeleiding; Futureland organiseert tochten naar het strand. Eerst krijgen we les. Kijken is beter dan wroeten leren we. En de meeste vondsten zijn zwart, niet beige. Je vindt ze alleen door geconcentreerd naar de grond te kijken. Met een man of vijftig stappen we even later in een bus. Het is een stralende februari ochtend. Als we het strand oplopen is het al binnen twee minuten raak; een botfragment, vermoedelijk van een mammoet. Vlak daarna volgt een kies van een uitgestorven beversoort. Ze liggen nu thuis naast een stuk prehistorisch ruggenwervel van een walvis uit de Westerschelde. Het zijn niet eens de fossielen waar ik het gelukkigst mee ben. Vooral dat ik nu heb geleerd waar ik op moet letten en hoe ik moet zoeken maakt me blij. Geweldig die excursie!

Next Post

Previous Post

© 2024 Dolm

Theme by Anders Norén