Dolm.nl

Jerom

Het populairste oermens van ons taalgebied schittert in een nieuw album. Daarin staat nieuwe informatie over het verleden van Jerom.

De krachtpatser is niet meer weg te denken uit de avonturen van Suske en Wiske. Hij weet zich zo goed te handhaven in de moderne tijd dat je haast zou vergeten waar hij vandaan komt. Hij begint zijn carrière als geheim wapen van Hertog le Handru in het album ‘De dolle musketiers’ uit 1953. Gehuld in een dierenvel laat Jerommeke zich inzetten voor de gemeenste plannetjes. Hij lijkt een echte bruut. Dat eindigt als zijn blik valt op Schanulleke, het popje van Wiske. Het hart van Jerom opent zich. Er ontstaat een even hechte als langdurige vriendschap met Suske, Wiske, Lambik, Sidonia en Barabas.

De groene splinter (1957)

Als Willy Vandersteen vier jaar na het debuut van Jerom zijn helden naar een soort van steentijd laat gaan, is Jerom er niet bij. De reden is de verschijning in het weekblad ‘Kuifje’. Hergé stelt allerlei eisen aan de strip.  Sidonia, Barabas en Jerom komen er daarom tijdelijk niet in voor. Lambik gaat op een echte held lijken en levert een aantal van zijn vermakelijke karakterfoutjes in. Plot en tekeningen ondergaan een kwaliteitsimpuls die ten koste gaat van de volkse en spontane eigenschappen van de strip. Het historisch waarheidsgehalte is overigens zeer beperkt; de Vlaamse vrienden reizen naar een ondergronds stukje prehistorie waar mens, dwerg en dinosaurus naast elkaar leven.

De malle mergpijp (1973)

Als  de samenwerking met Hergé eindigt, is nog niet duidelijk dat Jerom uit de oertijd stamt. Dat blijkt pas jaren later als Barabas in IJsland de hand weet te leggen op een magisch bot. Daarin huist de geest van Jeroms moeder. Tijdens een gesprek tussen moeder en zoon ontvouwt zich de geschiedenis van de sympathieke krachtpatser; geboren als slapjanus toverde een sjamaan hem om tot spierbundel. Dat kon niet voorkomen dat hij tijdens een overstroming werd meegesleurd. Jerom bevroor en ontdooide pas eeuwen later. Dat is het punt waar onze vrienden hem vonden. Ook dit album speelt zich af onder enkele aardlagen in een vreemd fantasiegebied dat miljoenen jaren evolutie op de grote hoop gooit. Heel vermakelijk allemaal.

Cromimi (2017)

Alle regels zijn anders in het nieuwste album. De Nederlander Gerben Valkema mag in zijn eigen flitsende stijl zijn tweede Suske en Wiske tekenen. Routinier Yann is de scenarist. De samenwerking levert een onderhoudend album op bomvol humor en avontuur. De lezer krijgt alle details van Jeroms tragische bevriezing te zien dankzij de technische hoogstandjes van Barabas. Niet IJsland, maar de Himalaya blijkt de plek des onheils te zijn. Jaren later is Jerom bovenmatig geïnteresseerd als er opnieuw een ingevroren oermens opduikt. Dat blijkt het startpunt voor een reeks spannende gebeurtenissen die zich deze keer bovengronds afspelen. Het verhaal is doorspekt met hilarische slapstick en subtiele kwinkslagen. Knap gemaakt. Topamusement!

Willy Vandersteen, Yann, Gerben Valkema: Suske en Wiske, Cromimi.

(Standaard uitgeverij 2017, 48 pagina’s, kleur.)